O judecătoare americană a respins plângeri ale unor asociaţii de apărarea drepturilor civice împotriva fostului preşedinte Donald Trump şi unor membri ai administraţiei acestuia, acuzaţi de faptul că au ordonat dispersarea brutală a unor manifestanţi paşnici în apropierea Casei Albe vara trecută, în toiul unor proteste Black Lives Matter (BLM), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Puternica organizaţie de apărarea drepturilor civice ACLU îl acuză pe Donald Trump şi pe foştii secretari ai Justiţiei Bill Barr şi Apărării Mark Esper de faptul că au ţintit ”persoane de culoare” care manifestau în mod paşnic, ”printr-o folosire ilegală a forţei”, cu scopul de a elibera terenul Bisericii Saint John, o clădire emblematică situată în faţa Casei Albe, pentru ca miliardarul să se poată duce acolo pentru a se fotografia cu o Biblie în mână, la 1 iunie 2020.

Imagini cu activişti Black Lives Matter dispersaţi de poliţie cu gaze cu piper au devenit virale pe Internet şi au declanşat o polemică în Statele Unite, zguduite la acea vreme de manifestaţii antirasiste fără precedent, în urma uciderii afroamericanului George Floyd de către un poliţist alb, Derek Chauvin, la 25 mai, la Minneapolis.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”PREA IPOTETICE”

Judecătoarea federală Dabney Friedrich apreciază însă că lipsesc probe care să stabilească o voinţă de a face rău.

”Acuzaţiile reclamanţilor cu privire la un prejudiciu fizic sunt prea ipotetice”, scrie ea în hotărârea sa.

Ele ”nu arată suficiente evenimente, discuţii sau documente care să demonstreze un acord sau o voinţă comună a acuzaţilor de a aduce atingere drepturilor reclamanţilor în baza apartenenţei lor la un grup specific”, mai apreciază judecătoarea Dabney Friedrich.

”Această hotărâre dă Guvernului federal autorizaţia să folosescă violenţa, şi anume violenţa letală împotriva manifestanţilor, atât timp cât autorităţile pretind că acţionează cu scopul de a apăra securitatea naţională”, denunţă Scott Michelman de la ACLU.

Judecătoarea Dabney Friedrich le-a lăsat însă asociaţiilor posibilitatea de a cere indemnizaţii oraşelor Washington şi Arlington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.