Numărul execuţiilor a atins cel mai mare nivel în lume din 2015, în urma unei creşteri puternice în Iran, anunţă Amnesty International în raportul anual privind pedeapsa cu moartea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizaţia nonguvernamentală (ONG) de drepturile omului cu sediul la Londra a înregistrat 1.153 de execuţii în 2023 - fără să includă China, care nu prezintă date -, reprezentând o creştere de peste 30% faţă de 2022.

Condamnările la moarte pronunţate au crescut cu 20%, la un total de 2.428.

Potrivit Amnesty, cele cinci ţări în care au avut loc cele mai multe execuţii în 2023 sunt China - estimate de ordinul miilor -, Iranul, Arabia Saudită, Somalia şi Statele Unite.

Iranul a executat 853 de persoane - cu aproape 50% mai multe decât în 2022.

”Autorităţile iraniene au dat dovadă de un dispreţ total faţă de viaţa umană”, subliniază citată într-un comunicat secretara generală a Amnesty International Agnès Callamard.

Ea relevă o creştere a execuţiilor legată de droguri, care un ”efect discriminatoriu” asupa anumitor comunităţi, între care şi comunitatea baloch.

În pofida acestei creşteri în 2023 - care se concentează mai ales în Orientul Mijlociu, ”ţările care continuă să efectueze execuţii sunt tot mai izolate”, subliniază ea.

În 2023, numărul acestor ţări a scăzut la 16, un nivel fără precedent.

Nicio execuţie nu a avut loc în Belarus, Japonia, Myanmar sau Sudanul de Sud, spre deosebire de 2022.

În Asia, Pakistanul a abrogat pedeapsa cu moartea a unor infracţiuni legate de droguri, iar Malaysia a abrogat pedeapsa cu moartea - automată - a anumitor infracţiuni penale.

Invers, Africa subsahariană se află între regiunile ăn care condamnările la moarte au crescut - cu 66%, la 494 în 2023.

Execuţiile în această regiune - toate în Somalia - au crescut de peste trei ori, la 38.

În Statele Unite, unde au avut loc 24 de execuţii, mai multe state afişează un ”angajament infailibil faţă de pedeapsa cu moartea”, îşi exprimă regretul Agnès Callamard.

Ea denunţă metoda asifixierii cu azot folosită în Alabama.

Raportul Amnesty nu include presupuse mii de execuţii în China şi nici în Coreea de Nord sau Vietnam şi denunţă ţinerea secretă a acestor date drept o voinţă de ”înfricoşa”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.