În drumul său către Milwaukee, unde va fi oficializat drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, Donald Trump a acordat duminică primul său interviu după tentativa de asasinat de sâmbătă din Pennsylvania, mărturisind că este un noroc să fie în viaţă, pentru care este recunoscător divinităţii. În acelaşi timp, el a declarat că evenimentul l-a făcut să-şi schimbe radical discursul pe care avea de gând să-l ţină la Convenţia Republicană, iar mesajul cu care va veni acum este nevoia de a uni o ţară extrem de divizată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu ar trebui să fiu aici, ar trebui să fiu mort". "Sunt în viaţă datorită norocului, slavă Domnului", a spus fostul preşedinte american Donald Trump povestind într-un interviu pentru The Washington Examiner şi The New York Post că tentativa de asasinat căreia i-a supravieţuit a fost "o experienţă extrem de suprarealistă".

El a stat de vorbă cu jurnaliştii în drum spre Milwaukee, la bordul avionului său care îl ducea spre Convenţia Partidului Republican, unde se aşteaptă să fie confirmat drept candidatul prezidenţial al partidului. Trump purta un bandaj alb la urechea dreaptă.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În vârstă de 78 de ani, fostul preşedinte care vrea să revină la Casa Albă a fost rănit la ureche şi evacuat cu dâre de sânge pe obraz sâmbătă, la un miting în Pennsylvania, după ce au fost trase mai multe focuri de armă de pe un acoperiş, care au provocat moartea unui spectator şi rănirea gravă a altor doi.

CE L-A SALVAT PE TRUMP

Republicanul a povestit că dacă nu şi-ar fi înclinat uşor capul spre dreapta pentru a privi spre un tabel proiectat în public despre imigranţii ilegali, probabil că ar fi murit. "Este un noroc sau datorită lui Dumnezeu, o mulţime de oameni spun că este datorită lui Dumnezeu că sunt încă aici", a spus el. "Rareori mă uit în altă parte decât la mulţime. Dacă nu aş fi făcut asta în acel moment, ei bine, nu am fi vorbit astăzi, nu-i aşa?", a declarat Trump pentru The Washington Examiner.

Trump i-a felicitat şi cu această ocazie pe agenţii Secret Service, forţa de poliţie de elită responsabilă cu protejarea personalităţilor politice de rang înalt, pentru uciderea atacatorului. "L-au împuşcat chiar între ochi", a dezvăluit el. "Au făcut o treabă fantastică", a spus Trump. "Este suprarealist pentru noi toţi", a adăugat el.

Fotografiile cu Donald Trump ridicând pumnul sfidător, în timp ce agenţii îl evacuau cu dâre de sânge pe obraz au devenit virale. "O mulţime de oameni spun că este cea mai emblematică fotografie pe care au văzut-o vreodată", a spus el. "Au dreptate şi eu nu sunt mort! De obicei, trebuie să mori pentru a avea o fotografie iconică", a comentat Trump.

ŞI-A RESCRIS DISCURSUL

Trump a mărturisit că după tentativa de asasinat, a rescris discursul pe care îl pregătise pentru Convenţia Republicană. El a dezvăluit că pregătise "un discurs extrem de dur" despre "oribila administraţie Biden", dar a renunţat la el în favoarea unui discurs care, speră el, să "unească ţara". Faptul că a scăpat la limită de o tentativă de asasinat ar putea reprezenta o oportunitate de a aduce ţara împreună, crede el. "Dar nu ştiu dacă acest lucru este posibil. Oamenii sunt foarte divizaţi", a adăugat fostul preşedinte.

Duminică, atât Trump, cât şi preşedintele Joe Biden au îndemnat la calm şi unitate într-o ţară a cărei diviziune politică profundă a devenit mai pronunţată în timpul cursei prezidenţiale. "Nu există loc în America pentru acest tip de violenţă, pentru niciun fel de violenţă, vreodată. Punct. Fără excepţii", a spus Joe Biden. "Nu putem permite ca această violenţă să fie normalizată", a adăugat el.. "Retorica politică din această ţară a devenit foarte aprinsă. Este timpul să ne calmăm", a spus Biden într-un discurs televizat transmis din Biroul Oval.

VREA, CA ŞI BIDEN, SĂ RECONCILIEZE NAŢIUNEA

Liderii din întreaga lume au condamnat, de altfel, atacul. "Aceasta este o şansă de a aduce întreaga ţară, chiar întreaga lume, împreună. Discursul (de la Convenţie - n.r.) va fi foarte diferit, foarte diferit decât ar fi fost acum două zile", a declarat Trump pentru Washington Examiner. "Vreau să încerc să unesc ţara", a relatat şi The New York Post că a spus Trump în timpul aceluiaşi interviu, realizat în timpul zborului spre Milwaukee.

Deşi adversari înverşunaţi, Biden şi Trump au vorbit unul cu celălalt sâmbătă seara după incident.

Într-o notă internă adresată duminică personalului de campanie, care a fost obţinută de Reuters, co-directorii de campanie ai lui Trump, Chris LaCivita şi Susie Wiles, au spus că se vor lua măsuri de securitate suplimentare în urma tentativei de asasinat. De asemenea, ei au făcut apel la personal să se abţină de la utilizarea "retoricii periculoase".

"Condamnăm toate formele de violenţă şi nu vom tolera retorica periculoasă pe social media", au scris aceştia.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.