Tipul de pneumonie depistat recent în oraşul chinez Wuhan, care a afectat zeci de persoane, este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), potrivit cercetătorilor din China.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cercetătorii au descoperit coronavirusul la 15 dintre 57 de pacienţi care au prezentat simptomele bolii în Wuhan, fiind identificat ca agentul patogen care a dus la apariţia acesteia, a transmis joi CCTV citată de CNN. 

Sindromul respirator acut sever este o formă gravă de pneumonie, boală respiratorie contagioasă şi potenţial fatală. SARS a apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002, şi virusul a fost identificat în februarie 2003. Peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins 37 de ţări în 2002-2003.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Raportul oamenilor de ştiinţă chinezi arată că întreaga secvenţă a genomului virusului a fost obţinută şi proba luată de la unul dintre pacienţi arată „manifestarea tipică a coronavirusului”.

Coronavirusul reprezintă o familie amplă de virusuri care cauzează boli de la răceala obişnuită la SARS, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (WHO). Simptomele sunt tusea şi febra, mergând până la insuficienţa renală. În unele cazuri, boala este fatală.

Un coronavirus a stat la baza sindromului respirator MERS, apărut în Orientul Mihlociu (prima dată identificat în Arabia Saudită, în 2012). De atunci, el a ucis 851 de oameni la nivel global.

Noul coronavirus din Wuhan pare să nu fie atât de letal precum SARS. Simtomele pe care le dă sunt febra, în principal, mulţi pacienţi având dificultăţi de respiraţie. 

Nu au fost raportate decese. Până miercuri, opt pacienţi s-au recuperat şi au fost externaţi, potrivit CCTV.

Virusul a fost detectat prima dată în Wuhan pe 12 decembrie. Până în prezent, 59 de oameni au fost infectaţi, dintre care şapte s-au aflat la un moment dat în stare critică, au spus duminică autorităţile chineze. 

Nu a existat dovada clară că virusul s-a transmis de la om la om şi nu a fost infectat niciun cadru medical.

Unii dintre pacienţi sunt angajaţi la o piaţă din Wuhan, unde, potrivit presei, pe lângă peşte şi fructe de mare, sunt vândute păsări vii, iepuri şi şerpi, astfel că există o probabilitate ca virusul să fi fost transmis oamenilor de la unele dintre acestea.

Potrivit WHO, coronavirusurile pot infecta atât oamenii, cât şi animalele. Cel care a cauzat SARS a fost depistat la zibeta, animal sălbatic considerat delicatesă în anumite părţi din sudul Chinei, unde a izbucnit epidemia. Cât priveşte MERS, dromaderii au fost consideraţi posibilă sursă. 

Miercuri, Coreea de Sud a raportat un caz suspectat că ar avea legătură cu pneumonia din Wuhan. Pacientul, o femeie din China care a vizitat oraşul în decembrie, a fost izolat şi urmează un tratament. 

În Hong Kong, 38 de oameni au prezentat febră şi probleme respiratorii după ce au călătorit din Wuhan, potrivit autorităţilor. Dintre ei, 21 au fost externaţi şi, până acum, starea niciunuia nu a fost relaţionată cu pneumonia din Wuhan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.