Cel puţin 19 persoane au fost ucise, marţi, în centrul şi sudul Gaza în urma unor bombardamente şi atacuri aeriene ale Israelului în sudul Gaza, între acestea fiind şi doi poliţişti care ajutau la protejarea livrărilor de ajutoare umanitare în oraşul Rafah, afirmă medici palestinieni, citaţi de Reuters.
Şaptesprezece dintre decese, au afirmat ei, au avut loc în atacuri aeriene separate ale Israelului în taberele de refugiaţi al-Bureij şi al-Maghazi şi în oraşul Deir-al-Balah din centrul Gaza, iar marţi seara târziu tancurile bombardau o zonă la este de tabăra al-Nusseirat, susţin localnicii.
Unii dintre aceştia au declarat pentru Reuters, printr-o aplicaţie de chat, că noul asalt militar israelian provoacă panică, iar unele familii care trăiau în al-Maghazi au început să fugă din calea tirului tancurilor, după ce patru proiectile au căzut în apropierea unei clinici din tabără.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Într-o scurtă declaraţie emisă anterior în cursul zilei de marţi, armata israeliană a afirmat că avioanele lovesc ţinte militare Hamas în centrul Gaza, în timp ce forţele terestre operau ”într-o manieră centrată, cu ghidaj din partea spionajului” în zona al-Bureij.
Aceasta nu a oferit informaţii noi despre activitatea din Rafah, unde forţele israeliene au intrat luna trecută, în ceea ce armata numeşte o operaţiune limitată, pentru a îndepărta ultimele unităţi de luptă intacte ale Hamas, după aproape opt luni de război devastator în Fâşia Gaza.
Micul oraş de la graniţa sudică a Gaza cu Egiptul adăpostea circa un milion de palestinieni care au fugit de atacurile israeliene în alte zone ale enclavei, dar majoritatea au fugit din nou în faţa avansului condus de tancuri al Israelului.
Israelul a lansat o ofensivă aeriană şi terestră în Gaza în octombrie anul trecut, promiţând să distrugă Hamas după ce militanţi au trecut graniţa în sudul Israelului, în 7 octombrie, omorând circa 1.200 de persoane şi luând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţului israelian. Aproximativ 120 de ostatici se află încă în Gaza.
Campania armatei israeliene a dus la uciderea a peste 36.000 de persoane în Gaza intens populată, potrivit autorităţilor din sănătate, care afirmă că alte mii de cadavre sunt îngropate sub dărâmături.
Marţi, Qatarul a afirmat că a transmis Hamas o propunere a Israelului de încetare a focului care reflectă o propunere în trei faze prezentată vineri de preşedintele american Joe Biden şi că documentul este mai apropiat acum de poziţiile ambelor părţi.
Qatarul, care mediază între Israel şi Hamas în ceea ce priveşte Gaza, a subliniat, de asemenea, că ar trebui să existe o poziţie clară de ambele părţi pentru a încheia un acord, a afirmat, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
”Acordul de încetare a focului ar trebui să pună capăt imediat îndelungatei suferinţe a tuturor oamenilor din Gaza şi a ostaticilor şi a familiilor lor şi să asigure o strategie pentru o încetare permanentă a focului şi un sfârşit pentru criza (umanitară)”, a afirmat Majed al-Ansari.
Totuşi, un purtător de cuvânt al Hamas, gruparea militantă care a condus Gaza din 2007, a reiterat, marţi, că nu poate fi de acord cu vreo înţelegere dacă Israelul nu îşi ia un angajament ”clar” privind un armistiţiu permanent şi o retragere completă din Gaza.
La rândul său, premierul israelian Netanyahu a repetat că nu poate exista o pace permanentă dacă Hamas nu este eradicată, el confruntându-se cu diviziuni politice profunde acasă, privind propunerea de armistiţiu sprijinită de SUA.
Un consilier al lui Netanyahu a declarat, duminică, faptul că Israelul a acceptat cadrul avansat de Biden, deşi l-a descris ca fiind imperfect şi ca fiind necesară multă muncă.
Marţi, cel mai important partener de coaliţie al său a afirmat că va sprijini o astfel de înţelegere dacă implică o revizuire a strategiei de război. Însă aliaţii de extremă dreapta din Guvern ai lui Netanyahu au ameninţat că pleacă şi rup coaliţia dacă pune capăt războiului din Gaza fără a fi anihilat Hamas.
Propunerea cadru a lui Biden include, în prima fază, o încetare a focului de şase săptămâni atunci când forţele israeliene s-ar retrafe din ”toate zonele populate” din Gaza, iar unii dintre ostatici – inclusiv vârstnici şi femei – ar fi eliberaţi de Hamas în schimbul a sute de prizonieri palestinieni.
Conform acestuu plan, Hamas şi Israelul ar negocia, în aceeaşi fază, o încetare permanentă a focului despre care Biden a spus că ar dura ”cât timp Hamas îşi respectă angajamentele”.
În a foua fază, Biden a afirmat că ar avea loc un schimb al tuturor ostaticilor rămaşi în viaţă, inclusiv soldaţi bărbaţi, forţele israeliene s-ar retrage din Gaza şi ar începe încetarea permanentă a focului. Ultima etapă a planului ar include reconstrucţia enclavei distruse de pe coastă.
Trimisul lui Biden în Orientul Mijlociu, Brett McGurk, va ajunge în regiune în această săptămână pentru a insista pentru un acord privind ostaticii şi încetarea focului, a declarat, marţi, pentru Reuters, un oficial american.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.