Mii de medici încep joi o grevă de cinci zile, o mobilizare de o durată fără precedent, pentru a cere o creştere a salariilor în plină criză a costului vieţii, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Medicii juniori”, statut asemănător cu cel al stagiarilor din Franţa, încep o nouă grevă de la 07:00 (06:00 GMT) joi, până marţi la aceeaşi oră.

Aceasta este cea mai lungă mobilizare continuă din istoria NHS, serviciul britanic de sănătate public care a marcat recent cea de-a 75-a aniversare, potrivit sindicatului BMA (British Medical Association).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În Marea Britanie, „medici juniori” reprezintă aproximativ jumătate dintre medicii din spitale, de la medici tineri abia ieşiţi din universitate până la practicieni cu peste opt ani de experienţă.

Au fost în grevă în ultimele luni, ceea ce a dus la amânarea unui număr de programări neurgente.

Joi aceasta „marchează începutul celei mai lungi greve a medicilor din istoria NHS”, au declarat oficialii BMA Robert Laurenson şi Vivek Trivedi. „Putem anula această grevă dacă guvernul britanic urmează exemplul” guvernului scoţian, care a făcut o nouă ofertă care a dus la suspendarea mişcării.

„Inflexibilitatea totală” a guvernului este „derutantă” şi „în cele din urmă distructivă pentru oricine doreşte ca listele de aşteptare să scadă şi ca personalul NHS să crească”, au adăugat ei.

Când a fost anunţată la sfârşitul lunii iunie, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii a calificat această nouă grevă „extrem de dezamăgitoare”, argumentând că „aceste cinci zile de grevă ar provoca perturbări majore pentru pacienţi şi ar pune presiune asupra celorlalte categorii ale personalului NHS”.

Guvernul consideră că grevele ar trebui suspendate în aşteptarea negocierilor şi a spus că este „gata să continue discuţiile dacă greva este anulată”, iar greviştii renunţă la „cererile lor salariale nerezonabile”.

Sindicatul BMA spune că medicii juniori au pierdut 26% din salariu în termeni reali din 2008, când a fost impus un pachet de austeritate serviciilor de sănătate.

Sindicatul cere o majorare a salariilor cu 35%, la care guvernul se opune.

NHS trece printr-o criză profundă, slăbită de politicile de austeritate şi de consecinţele pandemiei.

Potrivit cifrelor BMA, aproximativ 7,42 milioane de oameni aşteptau tratament în Anglia în aprilie, cu puţin peste 3 milioane de pacienţi care aşteptau mai mult de 18 luni.

În timp ce inflaţia slăbeşte puterea de cumpărare în Regatul Unit, au fost observate asistenţe, precum şi medici şi paramedici.

După „medicii juniori”, „consultanţii”, medici mai calificaţi, au depus aviz de grevă pentru 20 şi 21 iulie.

NHS, de care britanicii sunt foarte ataşaţi, trece printr-o criză profundă, slăbită de câţiva ani de politicile de austeritate.

Pandemia de Covid-19 a înrăutăţit situaţia, creând liste de aşteptare gigantice în multe specialităţi, cu peste 7,4 milioane de oameni care aşteaptau tratament în Anglia în aprilie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.