Atacurile israeliene s-au intensificat luni dimineaţa în Fâşia Gaza, în timp ce Israelul se pregătea să marcheze "fără pace" aniversarea sa, umbrită în acest an de mai mult de şapte luni de război împotriva Hamas, relatează AFP.
În primele ore după miezul nopţii, jurnaliştii AFP au semnalat lovituri în diferite părţi din Gaza, unde, potrivit ONU, nu mai există "un loc sigur" pentru cei 2,4 milioane de locuitori.
Loviturile au vizat în special oraşul Rafah din sudul ţării, unde locuiesc 1,4 milioane de palestinieni, dintre care majoritatea au fost strămutaţi de bombardamente şi lupte.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Premierul israelian Benjamin Netanyahu intenţionează să lanseze o vastă ofensivă terestră la Rafah, pe care îl consideră ultimul bastion al Hamas, sfidând avertismentele Statelor Unite şi ale Europei, care se tem de numărul mare al victimelor civile.
În cursul săptămânii trecute, forţele israeliene au cerut populaţiei din estul Rafah să părăsească oraşul şi au desfăşurat operaţiuni "ţintite" împotriva mişcării islamiste.
O operaţiune de amploare asupra Rafah ar risca să creeze "haos", "anarhie" şi "pagube enorme" pentru populaţia civilă "fără a rezolva problema Hamas", a avertizat duminică secretarul de stat american Antony Blinken.
"Vor exista în continuare mii de membri înarmaţi ai Hamas", chiar şi după o operaţiune la Rafah, mai ales că mişcarea islamistă înarmată "s-a întors în zonele pe care Israelul le-a eliberat în nord, chiar şi în Khan Younes", a adăugat Blinken într-un interviu acordat postului NBC.
- "Infern" –
Pe jos, în vehicule sau pe trei roţi, palestinienii continuă să fugă din anumite părţi ale oraşului Rafah în încercarea de a găsi refugiu în alte părţi ale teritoriului palestinian.
"Am trecut prin iad timp de trei zile şi cele mai rele nopţi de când a început războiul", a declarat pentru AFP Mohammed Hamad, în vârstă de 24 de ani, unul dintre cei 300.000 de palestinieni care, potrivit Israelului, au fugit din zonele din estul Rafah vizate de bombardamente după ce armata le-a ordonat să evacueze.
Aripa armată a Hamas a revendicat tirul de obuze asupra soldaţilor şi vehiculelor israeliene în apropierea punctului de trecere de la Rafah.
Autorităţile israeliene continuă să emită ordine de strămutare forţată (...) Acest lucru îi forţează pe locuitorii din Rafah să fugă indiferent unde", a scris Philippe Lazzarini, şeful Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa), pe X. "Discuţia despre zone sigure este falsă şi înşelătoare. Niciun loc nu este sigur în Gaza", a subliniat el.
- Împiedicarea unui armistiţiu –
Atacând Rafah, premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să "zădărnicească" discuţiile privind armistiţiul şi eliberarea ostaticilor reţinuţi în Gaza, a acuzat duminică Hamas Israelul.
Mişcarea islamistă afirmase că a acceptat o propunere a mediatorilor - Egipt, Qatar şi Statele Unite - pentru un armistiţiu, dar Israelul a replicat că propunerea acceptată este "departe de (propriile) exigenţe".
Şeful ONU, Antonio Guterres, a făcut din nou apel la încetarea focului şi la eliberarea ostaticilor, în cadrul unei conferinţe din Kuwait, unde donatorii au promis peste 2 miliarde de dolari pe doi ani pentru operaţiunile umanitare din Gaza.
Egiptul, ostil unei operaţiuni la Rafah, a declarat că doreşte să se alăture Africii de Sud pentru a cere Curţii Internaţionale de Justiţie să impună Israelului noi măsuri de urgenţă, având în vedere "amploarea atacurilor israeliene asupra civililor palestinieni" ca răspuns la atacurile din 7 octombrie.
În acea zi, comandourile Hamas care se infiltraseră din Gaza în sudul Israelului au lansat un atac care soldat cu peste 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale. Peste 250 de persoane au fost răpite în timpul atacului, iar 128 sunt încă captive în Gaza, dintre care 36 ar fi decedate, potrivit armatei.
Imediat după atac, Israelul a lansat o vastă operaţiune în Gaza, care a provocat un dezastru umanitar şi un bilanţ uman greu: 35.034 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.
Armata israeliană a deplâns pierderea a 272 dintre soldaţii săi în campania militară din Gaza.
- "Nici pace, nici linişte" –
După ce au sunat prima dată duminică seara, sirenele urmează să sune din nou luni, la ora locală 11:00 (08:00 GMT), pentru a marca începutul comemorărilor anuale pentru soldaţii căzuţi la datorie în apărarea ţării şi pentru victimele atentatelor, în ajunul celei de-a 76-a aniversări a ţării, umbrită de războiul din Gaza.
Momentul va fi urmat de o serie de ceremonii în cimitirele militare din Israel.
Ulterior, momentele solemne vor fi înlocuite de sărbătorile care marchează Ziua Independenţei, aniversarea proclamării statului Israel la 14 mai 1948. O parte din festivităţi au fost anulate în acest an din cauza războiului.
"În această seară, nu avem nici pace, nici linişte" în inimile noastre, a declarat preşedintele Isaac Herzog în cadrul unei ceremonii la Zidul Plângerii din Ierusalim. Alături de el, şeful armatei, Herzi Halevi, a declarat că poartă "responsabilitatea pentru eşecul misiunii noastre de a-i proteja pe cetăţenii statului Israel la 7 octombrie".
La 15 mai, palestinienii, la rândul lor, ar urma să comemoreze Nakba, "catastrofa" pe care a reprezentat-o pentru ei crearea Israelului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.