Într-un discurs înflăcărat şi combativ, Benjamin Netanyahu a cerut miercuri Statelor Unite şi Israelului să "rămână unite" în faţa ameninţării Hamas şi Iranului, apărând energic războiul purtat în Fâşia Gaza şi condamnându-i pe cei care se opun acestuia, potrivit AFP.
"Victoria" Israelului va fi şi victoria Statelor Unite, a declarat premierul israelian în faţa unui Congres american divizat, după mai mult de nouă luni de război în Fâşia Gaza.
"Pentru ca forţele civilizaţiei să triumfe, America şi Israelul trebuie să rămână unite", a spus el din Camera Reprezentanţilor, în aplauzele furtunoase ale congresmenilor republicani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"În Orientul Mijlociu, axa teroristă a Iranului pune la încercare Statele Unite, Israelul şi prietenii noştri arabi. Aceasta nu este o ciocnire a civilizaţiilor, ci o ciocnire între barbarie şi civilizaţie", a adăugat Netanyahu.
Liderul israelian de dreapta a primit zeci de ovaţii din partea taberei republicane, în timp ce peste 60 de deputaţi democraţi, inclusiv fosta preşedintă Nancy Pelosi, au boicotat discursul său.
Aceştia au condamnat modul în care acesta a condus războiul, care s-a soldat cu zeci de mii de morţi palestinieni - 39.145 conform ultimelor cifre ale Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas - şi cu o catastrofă umanitară.
Afară, mii de manifestanţi s-au adunat în faţa Capitoliului pentru a protesta faţă de vizita lui Netanyahu, descris drept "criminal de război" pe mai multe pancarte. Un drapel american cu panglică înstelată a fost ars.
"Am un mesaj pentru aceşti protestatari: (...) aţi devenit oficial idioţii utili ai Iranului", a declarat Netanyahu în faţa Congresului.
El a îndemnat SUA să continue să furnizeze Israelului ajutor militar pentru a "accelera sfârşitul războiului". Washingtonul a suspendat o foarte mică parte a ajutorului său - bombe de un anumit calibru - fără a-şi opri sprijinul.
"Duşmanii noştri sunt duşmanii voştri şi victoria noastră va fi victoria voastră", a declarat Benjamin Netanyahu într-un moment în care unii îl suspectează că întârzie să încheie o încetare a focului sub presiunea membrilor de extremă dreapta ai guvernului său. El a afirmat că ţara sa va face "tot ce este necesar" pentru a "restabili securitatea" la frontiera sa de nord cu Libanul.
De asemenea, el s-a declarat "convins" că eforturile de eliberare a ostaticilor din Gaza ar putea fi "încununate de succes". Aceste cuvinte au fost calificate drept o "minciună totală" de către Hamas câteva ore mai târziu, care a declarat că Benjamin Netanyahu este "singurul care zădărniceşte toate eforturile de a pune capăt războiului şi de a ajunge la un acord pentru eliberarea prizonierilor".
Este a patra oară - un record pentru un lider străin - când Netanyahu se adresează Congresului în acest mod, o onoare rezervată de obicei liderilor aflaţi în vizite de stat.
Joi, el se va întâlni cu preşedintele Biden, cu care are o relaţie complicată. Vicepreşedinta Kamala Harris, în prezent candidatul democrat la Casa Albă, a invocat pentru absenţa sa o călătorie deja programată, care a fost larg comentată. Dar ea se va întâlni cu el separat.
Netanyahu se va deplasa apoi vineri în Florida, la invitaţia lui Donald Trump, căruia i-a mulţumit pe larg în discursul său. Cei doi bărbaţi spun că se înţeleg de minune.
Vizita premierului israelian, care a sosit luni la Washington, provoacă agitaţie pe fondul tulburărilor politice din SUA, odată cu retragerea lui Joe Biden din cursa pentru Casa Albă.
Statele Unite sunt principalul aliat şi susţinător militar al Israelului.
Dar în ultimele luni, administraţia Biden a fost deranjată de consecinţele răspunsului Israelului la atacul Hamas de pe teritoriul său din 7 octombrie, insistând asupra protecţiei civililor şi a intrării ajutorului umanitar.
Netanyahu a vorbit, de asemenea, despre perioada postbelică din Gaza, afirmând că Israelul nu doreşte să "reocupe" teritoriul palestinian. El a pledat pentru "demilitarizarea şi de-radicalizarea" Fâşiei Gaza, cu sprijinul unei "administraţii civile conduse de palestinieni care nu caută să distrugă Israelul".
Dar "în viitorul apropiat, va trebui să menţinem un control de securitate preponderent pentru a preveni reizbucnirea violenţei şi pentru a ne asigura că Gaza nu va mai constitui niciodată o ameninţare pentru Israel".
Nu a rostit niciun cuvânt despre un stat palestinian, căruia i se opune vehement. Pe această temă, prăpastia dintre Washington şi Israel rămâne imensă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.