Negocierile în vederea organizării Brexitului au fost reluate joi, la Bruxelles, între europeni şi Regatul Unit, fără mari speranţe la progrese decisive din partea Celor 27, tot mai îngrijoraţi de fragilitatea Guvernului lui Theresa May, relatează AFP.
Această a şasea rundă, organizată la sediul Comisiei Europene (CE), va fi scurtă şi se va încheia vineri cu o conferinţă de presă comună a negociatorului şef al UE Michel Barnier şi omologului său britanic David Davis.
”Este nevoie de un progres mai mare în cele trei subiecte-cheie”, a avertizat miercuri Barnier, într-un mesaj publicat pe Twitter, însoţit de un material grafic care detaliază exigenţele europene în vederea acceptării deschiderii negocierilor comerciale, pe care Londra le reclamă cu nerăbdare.
Negotiations resume w/ #UK tomorrow & Fri. More progress needed on 3 key topics, discussed today with @CommonsEUexit @hilarybennmp #Brexit pic.twitter.com/989JGQigTp
— Michel Barnier (@MichelBarnier) November 8, 2017
Cele trei subiecte sunt spionoasa încheierea a socotelilor financiare ale Brexitului, situaţia drepturilor expatriaţilor europeni şi britanici după divorţ, programat în martie 2019, şi consecinţele despărţii asupra Irlandei.
Doar cu condiţia să se înregistreze ”progrese suficiente” în aceste domenii vor accepta europenii să discute cu Londra despre o eventuală perioadă de tranziţie post-Brexit, dorită de Theresa May, şi despre viitorul relaţiilor lor comerciale.
Europenii au amintit încă o dată acest lucru în cursul dineului ultimului Consiliu european, în octombrie, şi au amânat la un viitor summit, la jumătatea lui decembrie, posibilitatea de a constata progrese suficiente pentru ca să dea undă verde celei de a doua faze a negocierilor.
”Totul este pregătit (în vedereaînceperii negocierilor comerciale) încă de la 1 ianuarie”, a dat asigurări AFP un diplomat UE.
Însă, ”dacă nu încheiem totul la sfârşitul lui noiembrie sau în prima săptămână din decembrie” cu privire la cele trei priorităţi prealabile ale Celor 27, ”asta amână în februarie sau martie” această perspectivă, a adăugat el.
”NU AVEM NEVOIE DE DISCURSURI”
”Nu avem nevoie de discursuri, avem nevoie de angajamente scrise din partea britanicilor”, a comentat această sursă, subliniind că a şasea rundă va fi ”doar orală” şi va dura ”doar o zi şi jumătate”.
Guvernul britanic apreciază, la rândul său, că a făcut un pas important prezentând propuneri în vederea garantării drepturilor europenilor care doresc să rămână în Regatul Unit după Brexit.
”Probleme importante mai trebuie să fie soluţionate” în acest dosar, a avertizat însă miercuri, într-un comunicat, grupul eurodeputaţilor care urmăreşte negocierile Brexitului, condus de către liberalul Guy Verhofstadt.
Celălalt principal măr al discordiei rămâne soldul contului pe care Regatul Unit va trebui să-l verse pentru a-şi onora angajamentele financiare faţă de UE.
Preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani a declarat recent că factura s-ar situa undeva în jurul a ”50 sau 60 de miliarde” de euro, confirmând astfel - pentru prima dată - estimări neoficiale care circulă la Bruxelles şi deplângând ”mărunţişul” propus de Londra.
Cei 27 au vrut, cu toate acestea să facă un gest, la summitul din octombrie, aceptând să lanseze ”pregătiri interne” în vederea negocierii viitoarei relaţii cu Regatul Unit.
Reprezentanţi ai Celor 27 au discutat subiectul între ei - pentru prima oară - într-o reuniune, miercuri, la Bruxelles.
MAY FRAGILIZATĂ
Obiectivul este ”să fim gata să avansăm rapid”, în cazul în care se constată ”progrese suficiente” în decembrie, ”fără ca acest lucru să prejudicieze deloc ceea ce se va decide”, a insistat o sursă diplomatică, subliniind că deschiderea celei de a doua faze a negocierilor este departe de a fi sigură.
Munca de pregătire între Cei 27 a viitoarei relaţii ”rămâne teoretică” atât timp cât UE nu a obţinut satisfacţie în prima fază a negocierilor şi ”atât timp cât nu avem o idee mai precisă despre natura relaţiei viitoare vrute de Londra”, a subliniat această sursă.
Europenii tot pe atât de pesimişti pe cât sunt de îngrijoraţi de fragilitatea tot mai mare a premierului Theresa May, subliniază că vor să negocieze cun un ”partener de negocieri puternic”.
Afectată deja de disensiunile interne cu privire la modalităţile Brexitului, Theresa May a fost şi mai slăbită de demisia, miercuri seara a încă unui membru al Guvernului ei, pentru că s-a întâlnit în secret cu lideri israelieni.
Plecarea secretarei de stat însărcinate cu Dezvoltarea Internaţională Priti Patel este a doua din Cabinetul conservator în decurs de o săptămână, după cea a ministrului Apărării Michael Fallon, vizat într-un scandal de hărţuire sexuală.
”Suntem un pic îngrijoraţi de ceea ce vedem în acest moment în Regatul Unit. Noi vrem un partener de negocieri puternic”, a declarat pentru AFP un diplomat UE.
În plus, CE şi-a revizuit în scădere, în mod sensibil, joi, previziunea cu privire la creşterea economică în 2017 în Regatul Unit, subliniind ”incertitudinea” persistentă legată de Brexit, susceptibilă să influenţeze investiţiile străine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...