Un oficial militar cu rang înalt al NATO a cerut miercuri actorilor publici şi privaţi din Occident să se pregătească pentru o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment, inclusiv purtarea unui război, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Avem nevoie de o transformare a NATO pentru a fi pregătită să poarte un război", a declarat şeful Comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor apărării din alianţă, care are loc la Bruxelles.

El a remarcat că, în trecut, guvernele şi companiile NATO au trăit într-o eră în care totul era abundent, previzibil, controlabil şi concentrat pe eficienţă. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, acestea ar trebui să îşi adapteze gândirea la "o eră în care orice se poate întâmpla în orice moment, o eră în care trebuie să ne aşteptăm la neprevăzut, o eră în care trebuie să ne concentrăm pe eficacitate pentru a fi pe deplin eficienţi", a spus el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Comentariile sale vin într-un moment în care ajutorul militar este fie blocat, fie limitat de disputele politice din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Bauer a promis ajutorul continuu al NATO pentru Ucraina.

"Ucraina va avea sprijinul nostru în fiecare zi care va urma, pentru că rezultatul acestui război va determina soarta lumii", a spus Bauer.

Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că ezitarea Occidentului în susţinerea Kievului şi temerile legate de o escaladare a războiului cu Rusia ar putea prelungi luptele cu ani de zile.

Săptămâna trecută, cancelarul german Olaf Scholz i-a mustrat pe aliaţii din Uniunea Europeană pentru ceea ce el a numit sprijinul lor insuficient pentru Kiev şi i-a îndemnat să îşi intensifice eforturile.

În acelaşi timp, el a declarat că este încrezător că blocul va conveni asupra pachetului de ajutor de 50 de miliarde de euro propus pentru Kiev la viitorul summit de urgenţă, care va avea loc la 1 februarie. UE nu a reuşit să ajungă la un acord cu privire la acest acord la summitul UE din decembrie, din cauza opoziţiei Ungariei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.