Nancy Pelosi, cea care timp de aproape două decenii i-a condus pe democraţii din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite şi care în actuala legislatură este preşedinte al camerei inferioare a Congresului SUA, a anunţat joi că nu va mai candida pentru o noua funcţie de conducere în partid, ci va rămâne un simplu membru al Congresului reprezentându-i, aşa cum face de 35 de ani, pe alegătorii ei din San Francisco, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În vârstă de 82 de ani, Nancy Pelosi este cel mai puternic lider democrat din Congres şi prima femeie care a ocupat, în două rânduri, funcţia de speaker al Camerei Reprezentanţilor.

Anunţul lui Nancy Pelosi vine în momentul în care din viitoarea legislatură, care începe la 3 ianuarie, republicanii vor prelua controlul asupra Camerei, chiar dacă cu o marjă de manevră destul de slabă, în urma rezultatelor alegerilor de la jumătatea mandatului prezidenţial.

Republicanul Kevin McCarthy a câştigat nominalizarea partidului său pentru a ocupa funcţia de preşedinte în noul Congres şi va deveni succesorul lui Pelosi la conducerea Camerei Reprezentanţilor.

În SUA, preşedintele Camerei Reprezentanţilor este al treilea om în stat, după preşedinte şi vicepreşedinte.

Într-un discurs susţinut joi, Pelosi a enumerat realizările legislative ale Partidului Democrat din timpul mandatul său, a subliniat că democraţii trebuie să privească în viitor „cu îndrăzneală”, dar a spus că „a sosit vremea ca o nouă generaţie să conducă grupul democrat din Cameră” şi nu va mai candida pentru un nou post de conducere.

Potrivit Reuters, democraţii se pregătesc de o trecere a ştafetei către reprezentantul Hakeem Jeffries. Reprezentând statul New York, Jeffries va fi primul politician de culoare care va conduce unul dintre grupurile principalelor partide din Congres. Actualul nr. 2 al democraţilor din Cameră, Steny Hoyer, l-a susţinut pe Jeffries pentru această poziţie şi a declarat că nici el nu va mai candida pentru un post de conducere în următorul Congres.

Pelosi, reprezentând statul California, a devenit în 2003 lider al minorităţii democrate, titlul deţinut de persoana care conduce opoziţia în Camera Reprezentanţilor. Apoi, democraţii au preluat controlul Camerei în 2006, pentru prima dată în mai bine de un deceniu, iar ea a devenit prima femeie care a condus una dintre camerele Congresului.

Pelosi a devenit din nou lider al minorităţii democrate patru ani mai târziu, dar a revenit în funcţia de preşedintă a Camerei în 2018.

Pelosi a fost primită cu aplauze din partea colegilor săi democraţi joi, în momentul în care a luat loc în sală pentru a face anunţul că nu va mai candida şi pe parcursul alocuţiunii sale. Ea a numit Camera Reprezentanţilor „un  teritoriu sacru” şi  şi-a amintit că a vizitat pentru prima dată Capitoliul în copilărie, când tatăl ei a depus jurământul ca membru al Camerei.

Pelosi a povestit că a lucrat cu trei preşedinţi americani - republicanul George W. Bush şi democraţii Barack Obama şi Joe Biden - dar nu l-a menţionat pe preşedintele republican Donald Trump, care a fost pus sub acuzare de două ori de către Cameră, sub conducerea ei. În schimb, ea a făcut aluzie la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului de către susţinătorii lui Trump.

„Democraţia americană este magistală, dar este fragilă. Mulţi dintre noi, cei prezenţi aici, am fost martori ai fragilităţii noastre, în mod tragic chiar în această cameră. Democraţia trebuie să fie apărată pentru totdeauna de forţele care îi doresc răul”, a cerut Pelosi.

Nancy Pelosi este „cel mai important preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din istoria noastră", a transmis, într-o declaraţie, preşedintele Joe Biden.

Pelosi a jucat un rol central în trecerea agendei legislative a democratului Biden prin Congres, aşa cum a făcut-o anterior şi pentru Obama. Ea a ajutat la adoptarea legii sănătăţii semnate de Obama în 2010, precum şi la extinderea majoră a cheltuielilor pentru infrastructură şi climă sub conducerea lui Biden. A fost, pe de altă parte, ţinta predilectă a criticilor din partea conservatorilor americani.

În ultimii ani, Pelosi a fost supusă unor presiuni din partea democraţilor mai tineri din Camera Reprezentanţilor pentru a preda puterea. Ea a fost politiciana cu cel mai înalt rang şi cea mai puternică femeie din istoria SUA până când Kamala Harris a devenit vicepreşedinta Statelor Unite, în ianuarie 2021.

La 28 octombrie, soţul său, Paul, a fost atacat cu un ciocan, la domiciliul din San Francisco, de un intrus extremist, care avea motivaţii politice şi care ar fi căutat-o pe Nancy Pelosi.Democrata a recunoscut că acest incident, precum şi alţi factori vor avea un impact asupra deciziei sale de a nu mai căuta un nou rol de lider în Partidul Democrat.

Democraţii din Camera Reprezentanţilor urmează să îşi voteze noi lideri la 30 noiembrie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.