Myanmarul a devenit primul producător de opiu din lume în 2023, depăşind Afganistanul, unde talibanii i-au interzis cultivarea, iar ”economia opiaceelor” birmană aduce între unul şi 2,4 miliarde de dolari, adică echivalentul a 1,7 până la 4,% din PIB-ul Myanmarului potrivit ONUDC, relevă ONU într-un raport publicat marţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 1.080 de tonme de opiu  esenţial în producerea heroinei - au fost produse în 2023 în Myanmar, care a produs în 2022 790 de tone, se arată în ultimul raport al Oficiului ONU împotriva Drogurilor şi Crimei (ONUDC).

În Afganistan, producţia de opiu a scăzut cu 95%, la aproximativ 330 de tone, după interzicerea culturii macului de către talibani în aprilie, potrivit ONUDC.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Triunghiul de Aur” - regiunea de forntieră între Myanmar, Laos şi Thailanda - este de mult timp un bastion al producţiei şi traficului de droguri, mai ales amfetamină şi opiu.

ONUDC estimează că ”economia opiaceelor” în Myanmar aduce între unul şi 2,4 miliarde de dolari, reprezentând 1,7 până la 4,1% din PIB-ul acestei ţări.

Economia birmană a fost aneantizată de conflicte şi instabilitate după ce junta militară a preluat puterea în 2021, lucru care i-a determinat pe mulţi agricultori să treacă la cultivarea macului.

Dificultăţi de acces pe pieţe şi la infrastructuri publice şi o inflaţie galopantă ”par să fi jucat un rol important în decizia agriculturilor de a cultiva mai mult mac la sfârşitul lui 2022”, se arată în raport.

Producţia de opiu estimată în 2022-2023 este cea mai mare producţie de peste 20 de ani.

În Afganistan, primul producător mondial timp de câţiva ani, cultivarea macului s-a prăbuşit după ce talibanii s-au angajat să pună capăt producţiei ilegale de droguri.

În 2022, macul reprezenta o treime din producţia agricolă afgană şi ocupa 233.000 de hectare.

La sfârşitul lui 2023, suprafaţa cultivată cu mac a scăzut la 10.300 de hectare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.