François Hollande, preşedinte în momentul multor atentate în Franţa revendicate de Statul Islamic (SI), a salutat luni moartea liderului grupării, Abu Bakr al-Baghdadi, o ”lovitură dură”, dar nu ”fatală” aplicată organizaţiei, relatează AFP.
Preşedintele american Donald Trump a anunţat duminică moartea lui Abu Bakr al-Baghdadi într-o operaţiune militară americană în nord-vestul Siriei.
”Mă gândesc la familiile victimelor atentatelor, atât de la 13 noiembrie (2015), cât şi la cele care au urmat. Ele ştiu de-acum că şeful organizaţiei teroriste care a comandat aceste atentate este mort”, a reacţionat luni, la France 2, François Hollande.
”Este o victorie pentru întreaga coaliţie care poartă războiul împotriva Daech (acronomul arab al SI)”, a apreciat el.
Pentru SI, ”este o lovitură dură, pentru că (este vorba despre) şeful care a proclamat califatul şi operaţiuni în întreaga lume (...), pentru că organizaţia este în descompunere, a pierdut teritorii”.
Dar aceasta ”nu este o lovitură fatală, pentru că această organizaţie, care nu mai are teritorii, are în continuare combatanţi şi poate avea şi mai mulţi, dacă se creează tulburări în aceste tabere” în care sunt deţinuţi de kurzi, în Siria, a subliniat fostul şef al statului francez.
”Munca nu s-a terminat”, a adăugat el, criticând retragerea americană din Siria, cu ”consecinţe grave”.
”Întrebarea care se pune europenilor, NATO, este suntem noi capabili să ne apărăm singuri, să formăm o coaliţie fără americani?”, a întrebat François Hollande, care consideră că ”Franţa trebuie să ia o iniţiativă” în acest sens.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a scris duminică, pe Twitter, că ”moartea lui al-Baghdadi este o lovitură dură aplicată Daech, dar aceasta este doar o etapă. Lupta continuă cu partenerii noştri din coaliţia internaţională, pentru ca organizaţia teroristă să fie definitiv înfrântă”.
Întrebat despre cuvintele folosite de către Donald Trump pentru a descrie raidul împotriva liderului SI, François Hollande declarat că ”aceasta este metoda Trump, un discurs necontrolat sau institnctul vorbeşte mai mult decât inteligenţa, care aţâţă ura în loc să consacre victoria împotriva terorismului”.
”Vorbele contează, ele au repercusiuni peste tot, nu ne aflăm într-un film” ci într-o ”realitate crudă”, cu ”femei violate şi oameni masacraţi”, a insistat el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...