Compania Astrobotic, care se află în spatele proiectului american privat de trimitere a unei misiuni pe Lună, a declarat luni că modulul său Peregrine 1 a suferit o "anomalie" care l-a împiedicat să-şi îndrepte în mod stabil panourile către Soare, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fără capacitatea de a-şi încărca bateriile şi de a menţine o sursă de energie, misiunea nu va putea continua.

Astrobotic a precizat că inginerii lucrează la această problemă şi că va furniza actualizări atunci când va avea mai multe informaţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Modulul de aselenizare de 1,2 tone a fost lansat luni dimineaţă de la Cape Canaveral, Florida, cu o rachetă Vulcan. Este prima misiune americană care ţinteşte o aselenizare în ultima jumătate de secol, aceasta fiind totodată şi prima încercare de a face acest lucru prin intermediul unei companii private.

Agenţia spaţială americană (NASA) a achiziţionat o capacitate pe modulul de aselenizare pentru cinci instrumente care să studieze mediul lunar, în vederea trimiterii de astronauţi pe Lună mai târziu în acest deceniu.

Misiunea desfăşurată în asociere cu o firmă privată trebuia să ajungă pe Lună până la sfârşitul lunii februarie (23 februarie), fiind prima aselenizare uşoară a SUA din ultima jumătate de secol.

A fost totodată prima lansare realizată cu noua şi puternica rachetă construită de United Launch Alliance (ULA), o întreprindere comună a companiilor Boeing şi Lockheed.

Construit de firma de robotică spaţială Astrobotic, modulul de aterizare lunară Peregrine a fost lansat luni la ora 7.18 GMT (9.18, ora României), cu scopul de a deveni prima misiune SUA de aselenizare realizată de o firmă privată. Este prima misiune din cadrul iniţiativei CLPS (Commercial Lunar Payload Services) a NASA, un program prin care agenţia spaţială plăteşte companii private pentru a livra echipamente ştiinţifice pe Lună.

La câteva minute după ce s-a desprins de rachetă, controlul misiunii Astrobotic a primit semnalul de la modulul de aselenizare, care urma să intre pe o orbită foarte eliptică pentru a-l plasa pe drumul spre destinaţie.

Peregrine transportă cinci încărcături utile ale NASA, alături de alte 15. Instrumentele urmau să măsoare nivelul de radiaţii, nivelul de gheaţă de la suprafaţa şi din subsolul Lunii, câmpul magnetic şi stratul extrem de subţire de gaz numit exosferă.

Racheta Vulcan a fost dezvoltată timp de aproape un deceniu pentru a înlocui racheta Atlas V şi pentru a rivaliza cu racheta reutilizabilă Falcon 9 de la SpaceX, compania lui Elon Musk, pe piaţa lansărilor de sateliţi. Racheta Vulcan, înaltă de 60 de metri, are motoare fabricate de compania Blue Origin a lui Jeff Bezos.

MAI MULTE MISIUNI DE ASELENEIZARE AU EŞUAT

Misiunea Astrobotic este cea mai recentă din seria celor în care în ultimii ani ţările şi companiile private sunt într-o adevărată cursă ce vizează Luna, satelitul natural al Pământului unde oamenii de ştiinţă speră că mineralele care conţin apă pot fi exploatate pentru a susţine misiuni de astronauţi pe termen lung.

Anul trecut, India a devenit a patra ţară care a reuşit o aselenizare uşoară pe Lună, după ce Rusia a eşuat într-o încercare similară, în aceeaşi lună.

SUA, China şi fosta Uniune Sovietică sunt singurele alte ţări care au realizat cu succes aselenizări uşoare pe Lună.

Companiile private care speră să stimuleze o piaţă de zboruri spre Lună au avut însă momente mai dificile, iSpace din Japonia şi o companie israeliană eşuând în primele lor încercări.

O a doua companie privată americană din cadrul aceluiaşi program al NASA de colaborare cu firme private este aşteptată să lanseze un modul propriu în februarie. Transportând sarcini utile similare şi lansându-se în spaţiu la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, Intuitive Machines, cu sediul în Houston, a declarat că naveta sa spaţială ar putea ajunge pe Lună la 22 februarie, cu o zi înaintea aselenizării care era programată pentru Peregrine.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.