Ministrul Energiei din Ucraina, German Galuşcenko, afirmă că ţara sa va produce combustibil nuclear pentru a înlocui combustibilul rusesc pe piaţa Uniunii Europene, scrie Ukrinform.
Potrivit Ministerului ucrainean al Energiei, German Galuşcenko a vizitat firma unde va fi produs combustibil nuclear pentru unităţile centralelor nucleare din ţară şi ulterior pentru export în alte ţări.
Sursa citată a arătat că în Europa funcţionează 17 unităţi VVER-440, iar acestea nu au deocamdată o alternativă la combustibilul rusesc. La rândul său, Ucraina a început deja producţia de componente pentru unităţi cu combustibil VVER-1000 şi în curent va începe producţia de combustibil pentru unităţi VVER-440. Proiectul este implementat de Energoatom, compania naţională ucraineană care generează energie nucleară, în cooperare cu compania americană Westinghouse.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Din păcate, multe ţări europene rămân dependente de tehnologiile nucleare ruseşti. În acelaşi timp, Ucraina, după ce a renunţat la combustibilul nuclear rusesc, a trecut unităţile centralelor sale nucleare pe combustibil nuclear de la producătorul american Westinghouse. Cehia, Slovacia, Finlanda şi Bulgaria şi-au exprimat, la rândul lor, dorinţa de a face o astfel de tranziţie. Şi pe termen lung, Ucraina poate deveni un furnizor de combustibil nuclear pentru aceste ţări”, a declarat Galuşcenko.
Petro Kotin, preşedintele Energoatom, a adăugat că Energoatom vrea să îşi îndeplinească planul de a crea propria linie de producţie pentru combustibil nuclear în trei ani.
”Ucraina este un lider mondial în domeniul energiei nucleare. Şi astăzi, experţii noştri, împreună cu partenerii americani, lucrează pentru a scoate Rusia de pe piaţa internaţională a tehnologiilor nucleare”, a afirmat Galuşcenko.
Şapte unităţi ale centralelor nucleare ucrainene, al căror unic operator este Energoatom, au fost trecute complet pe combustibilul de la Westinghouse Electric Sweden AB, un partener pe termen lung al companiei. Din 2024, toate cele 15 uniăţi ale centralelor nucleare ucrainene ar trebui să fie alimentate cu acest combustibil.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.