Parteneriatul strategic cu România ne ajută foarte mult în evitarea recesiunii economice, crearea securităţii energetice şi gestionarea afluxului de migranţi, prin urmare Ungaria este interesată să menţină acest parteneriat - a declarat ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, după ce l-a primit marţi, la Budapesta, pe omologul său român Bogdan Aurescu, relatează MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Potrivit comunicatului emis de minister, în cadrul conferinţei de presă comune cu Bogdan Aurescu, ministrul ungar a declarat că acordul de parteneriat strategic a fost semnat în urmă cu 20 de ani şi că menţinerea acestuia este în interesul României, al Ungariei şi al comunităţilor naţionale care trăiesc pe teritoriul celeilalte ţări.

“Există întotdeauna interese contrare, există întotdeauna elemente perturbatoare care fac atât de mult zgomot încât par să fie numeric mai mulţi. Dar adevărul este că guvernele actuale ale celor două ţări au un obiectiv clar, uşor de înţeles şi de văzut pentru toată lumea, şi anume menţinerea acestui parteneriat strategic, pur şi simplu pentru că este bun pentru cele două ţări şi pentru cele două naţiuni” – a subliniat el.

Ministrul a reamintit că guvernul consideră comunităţile naţionale ale fiecărei ţări ca fiind o resursă pentru relaţiile bilaterale.

”Acest lucru este demonstrat şi de faptul că sprijinul bugetar alocat minorităţii naţionale româneşti din Ungaria a crescut de şase ori din 2010 încoace, iar sprijinul acordat Bisericii Ortodoxe a crescut de şapte ori”, a subliniat şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a subliniat că parteneriatul strategic este de mare ajutor în abordarea cu succes a trei dintre cele mai importante provocări ale timpului prezent: cea economică, cea energetică şi cea a migraţiei.

Primul domeniu este cel economic, în condiţiile în care Uniunea Europeană se îndreaptă cu paşi repezi spre recesiune, iar o armă importantă pentru a contracara acest lucru este faptul că anul trecut cifra de afaceri a schimburilor comerciale româno-maghiare a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro, o cifră record, iar anul acesta s-a înregistrat deja o nouă creştere de 29% – a specificat ministrul.

El a reamintit că România este a treia cea mai importantă piaţă de export pentru economia ungară, o piaţă pe care mai multe companii ungare importante îşi sporesc constant prezenţa, cum ar fi Mol cu 245 de benzinării, OTP cu 97 de sucursale bancare şi Richter cu peste 600 de angajaţi.

În ceea ce priveşte securitatea aprovizionării cu energie, ministrul a spus că România are un rol important în diversificarea aprovizionării cu gaze, facilitată de extinderea capacităţii de interconectare între cele două ţări de la 1,75 la 2,5 miliarde de metri cubi pe an.

El a adăugat că în curând va fi semnat un acord cvadripartit, care va permite ţării să importe electricitate verde din Azerbaidjan, prin Georgia şi România.

După cum a spus ministrul, al treilea domeniu este gestionarea migraţiei, în privinţa căreia este deosebit de importantă prestaţia excelentă a României în gestionarea frontierelor şi cooperarea eficientă a celor două ţări.

În acest an, Ungaria a împiedicat până acum 250.000 de treceri ilegale la frontiera de sud, pe supravegherea căreia autorităţile nu s-ar putea concentra, dacă ar exista presiuni şi din direcţia României – a subliniat ministrul.

“Aşadar, acestea sunt trei provocări foarte importante, cu care ne confruntăm astăzi: evitarea recesiunii economice, crearea securităţii energetice şi menţinerea migranţilor în afara ţării. Parteneriatul strategic cu România ne va ajuta în aceste trei chestiuni importante, prin urmare suntem clar interesaţi în menţinerea acestui parteneriat” – a conchis Péter Szijjártó.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.