Republica Moldova monitorizează regiunea separatistă pro-rusă Transnistria pentru orice semn de escaladare a tensiunilor, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, a declarat, marţi, ministrul de Externe Nicu Popescu, citat de Reuters.
Trupele ruse sunt staţionate Transnistria, în ciuda apelurilor repetate ale preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, de a se retrage.
Ucraina se teme că Transnistria ar putea fi folosită ca un nou front de război, punând şi mai multă presiune asupra Odesei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Până acum, situaţia este calmă. Nu am văzut nicio mişcare de escaladare”, a spus Popescu, în plenul Parlamentului European.
„Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în regiune înainte, noi, ca guvern, nu putem exclude nicio opţiune şi trebuie să luăm în considerare întreaga gamă de scenarii de desfăşurare a evenimentelor, inclusiv pe cele negative”, a mai subliniat el.
Forţele ruse de menţinere a păcii au fost staţionate în Transnistria după un scurt război cu Moldova în 1992. Transnistria nu este nerecunoscută de nicio ţară, nici de Rusia.
La începutul lunii februarie, forţele ruse au organizat exerciţii militare în Transnistria pe fundalul unei acumulări de trupe ruseşti în apropiere de estul Ucrainei, înainte de invazia din 24 februarie.
Războiul din Ucraina a determinat Republica Moldova să accelereze procesul de aderare la Uniunea Europeană şi a exercitat presiuni uriaşe asupra economiei sale. Astfel, peste 331.000 de refugiaţi au trecut graniţa din Ucraina, dintre care aproximativ 100.000 au rămas în ţară.
Marţi, compania energetică Moldovagaz a avertizat că ţara se confruntă şi cu o potenţială criză a preţurilor la energie, care ar putea duce la creşterea preţului gazului din Rusia la 1.000 de dolari pe 1.000 de metri cubi în aprilie, de la 547 de dolari în martie, din cauza creşterii puternice a preţului gazului în Europa.
Directorul companiei energetice, Vadim Cheban, a declarat că Moldovagaz ”nu se va grăbi să ceară o creştere a tarifului la gaz pentru consumatori”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.