Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că l-a convocat pe ambasadorul rus la Praga, după ce un val de atacuri cu rachete ruseşti, efectuate în plină zi, a lovit luni cel mai mare spital de copii din Ucraina şi a ucis zeci de persoane în întreaga ţară, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am decis să îl convoc pe ambasadorul rus. Criminalii care atacă copii în spitale sunt scursuri ale umanităţii. (Ambasadorul) a fost însărcinat să transmită acest mesaj la Moscova”, a scris Lipavský pe X.

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenţă după atacurile mortale cu rachete ruseşti asupra Ucrainei.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

O misiune ONU pentru drepturile omului a declarat marţi că există o "probabilitate ridicată" ca principalul spital pentru copii din Kiev să fi fost lovit direct de o rachetă rusească în timpul unei serii de atacuri aeriene asupra oraşelor ucrainene. Între timp, Kremlinul continuă să nege implicarea şi spune că a fost o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene care a lovit spitalul.

Ucraina şi-a coborât în bernă drapelele, marţi, care a fost decreată zi de doliu naţional pentru a marca moartea a 41 de persoane, ucise în întreaga ţară în atacurile aeriene de luni, inclusiv patru copii şi două persoane la spitalul de copii Ohmatdît din capitală.

"Analiza înregistrărilor video şi o evaluare făcută la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă, mai degrabă decât să fi fost avariat din cauza unui sistem de arme interceptat", a declarat şeful Misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina.

Serviciul de securitate al Ucrainei a declarat că are dovezi fără echivoc că unitatea medicală a fost lovită de o rachetă de croazieră rusească Kh-101 în timpul celei mai grave serii de lovituri din ultimele luni. SBU a publicat imagini cu ceea ce a spus că sunt fragmente ale motorului armei.

Cu toate acestea, Kremlinul a declarat, fără a furniza dovezi, că un tir antirachetă ucrainean, şi nu cel rusesc, a lovit spitalul de copii, care este unul dintre cele mai mari din Europa şi tratează pacienţi cu afecţiuni grave, precum cancerul şi bolile renale.

Atacul a intervenit în timp ce NATO începe marţi un summit de trei zile la Washington, la care va participa şi preşedintele ucrainean Volodimor Zelenski, care încearcă să obţină angajamente din partea aliaţilor pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei şi de a-şi spori sprijinul militar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.