Mii de manifestanţi protestau duminică la Moscova faţă de un important plan de urbanism care prevede mutarea a sute de mii de locuitori ai capitalei ruse şi care simbolizează, în opinia criticilor lui, lipsa de respect a autorităţilor faţă de proprietatea privată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Nu distrugerilor”, ”cartierul nostru se opune expulzărilor”, se putea citi pe pancarte purtate de mulţimea adunată în centrul Moscovei, care scanda ”Jos labele de pe Moscova!”.

Poliţia a numărat 5.000 de manifestanţi, iar organizatorii 30.000.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La rândul ei, organizaţia independentă Contorul Alb a anunţat trecerea a aproape 20.000 de oameni prin punctele de acces - o mobilizare de amploare rară împotriva autorităţilor.

Opozantul Aleksei Navalnîi s-a dus la faţa locului, dar a fost scos de poliţie în afara perimetrului mitingului împotriva proiectului primarului Serghei Sobianin - un fost director de cabinet al lui Vladimir Putin - de a demola peste 4.000 de imobile datând din perioada sovietică.

”Eu trăiesc într-un cartier liniştit şi verde, împreună cu prietena mea, iar acum ei vor să ne expulzeze către un cartier mai puţin prestigios, în timp ce imobilul nostru este în continuare solid şi ar fi putut să mai ţină încă mult timp”, a declarat pentru AFP Pavel Kouznetsov, în vârstă de 38 de ani.

”Planul de renovare încalcă Constituţia, lăsaţi-ne imobilele!”, a subliniat Svetlana Ilina, în vârstă de 59 de ani. ”Asta este în folosul promotorilor imobiliari şi autorităţilor, care vor încasa comisioane enorme”.

Numite ”hruşcevki”, deoarece au fost construite în epoca în care Nikita Hruşciov conducea Uniunea Sovietică, în anii '50 şi '60, aceste imobile sunt emblematice la Moscovei, dar şi în foarte multe oraşe ruseşti, în care au permis soluţionarea crizei locuinţelor cu care se confrunta ţara la vremea respectivă.

Primăria Moscovei, susţintă de Kremlin, vrea să înlocuiască mii de edificii cu puţine etaje, deoarece construcţiile înalte permit oferirea de locuinţe mai multor familii, într-o capitală cu 12 milioane de locuitori în care lipseşte spaţiul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.