Nivelul net al migraţiei din Marea Britanie este unul record, respectiv 504.000 de persoane, după sosirea ucrainenilor şi locuitorilor Hong Kong-ului în cadrul schemelor guvernamentale şi al creşterii numărului studenţilor internaţionali, relatează The Guardian.
Cererile de azil au atins cel mai mare nivel din ultimii 32 de ani, dar aproximativ 100.000 de persoane aşteaptă mai mult de şase luni pentru ca cererile lor iniţiale să fie procesate, arată datele oficiale ale guvernului.
Noua cifră a migraţiei nete publicată de Oficiul pentru Statistici Naţionale (ONS) reprezintă o creştere de 331.000 într-un singur an şi sunt cu cel puţin 400.000 migranţi mai mult decât îşi propune ministrul britanic de Interne, Suella Braverman. Ea a promis în septembrie că va încerca să reducă migraţia totală la un număr de ”zeci de mii”. Anunţul vine la doar câteva zile după ce premierul britanic Rishi Sunak s-a angajat să reducă migraţia generală, o promisiune făcută anterior de David Cameron şi Theresa May, dar care nu a fost îndeplinită niciodată.
Se estimează că aproximativ 504.000 de persoane s-au mutat în Regatul Unit, spre deosebire de cele care au plecat în ultimele 12 luni până în iunie 2022, o creştere bruscă de la 173.000 în anul până în iunie 2021. Numărul total este semnificativ mai mare decât cei 224.000 de migranţi estimaţi să sosească anul viitor, potrivit Office for Budget Responsibility (OBR).
Numărul crescut al migranţilor este determinat de numărul mai mare al vizelor oferite cetăţenilor străini pentru a trăi, a studia şi a lucra în Marea Britanie, care a depăşit 1 milion pentru prima dată în ultimele 12 luni până în iunie.
Un total de 1,1 milioane de persoane ar fi migrat în Marea Britanie în cele 12 luni până în iunie, majoritatea, respectiv, 704.000, din afara UE. În schimb, se estimează că 560.000 de persoane au părăsit Regatul Unit în aceeaşi perioadă, aproximativ jumătate dintre ei, respectiv 275.000, revenind în UE.
Dezechilibrul înseamnă că, deşi este probabil ca mult mai mulţi cetăţeni din afara UE să fi sosit în Regatul Unit decât au plecat în aceste 12 luni, în ceea ce priveşte cetăţenii UE, mai mulţi au plecat, comparativ cu cei sosiţi.
ONS a precizat că Marea Britanie traversează o perioadă ”unică”, în care oamenii încep să călătorească din nou după pandemia de Covid-19. Statisticile arată, de asemenea, că numărul persoanelor care solicită azil – 72.027 – a fost cel mai mare din ultimii 20 de ani.
Restanţele deciziilor de acordare a aziului se ridică în prezent la 143.377, aproximativ 98.000 de persoane aşteaptând mai mult de şase luni. Doar 41% dintre cererile de azil provin de la persoane care au călătorit în Marea Britanie cu bărci mici, arată statisticile.
”O serie de evenimente mondiale au avut impact asupra tiparelor migraţiei internaţionale în perioada de 12 luni până în iunie 2022. Analizate laolată, acestea au fost fără precedent”, a declarat Jay Lindop, directorul adjunct ONS al centrului pentru migraţie internaţională.
”Acestea includ sfârşitul restricţiilor de izolare în Regatul Unit, prima perioadă completă după tranziţia de la UE, războiul din Ucraina, relocarea afganilor şi noua rută de viză pentru cetăţenii britanici din Hong Kong, toate acestea contribuind la nivelurile record de imigraţie pe termen lung, după cum am văzut”, a mai spus el.
”Migraţia din ţările din afara UE, în special studenţii, sunt în fruntea acestei creşteri. Odată cu ridicarea restricţiilor de călătorie în 2021, mai mulţi studenţi au sosit în Marea Britanie după ce au studiat de la distanţă în timpul pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, a existat şi o creştere mare a numărului de persoane care migrează dintr-o serie de alte motive, printre care persoanele care sosesc pentru protecţie umanitară, precum cele care vin din Ucraina, dar şi din motive familiale”, a adăugat Lindop.
”Mulţi factori independenţi unii de alţii care contribuie la migraţie în acest moment înseamnă că este prea devreme să spunem dacă această imagine va fi susţinută”, a conchis el.
”Aceste statistici subliniază încă o dată neglijenţa şi gestionarea defectuoasă de către guvern a sistemului de azil”, a declarat Enver Solomon, şeful Consiliului pentru Refugiaţi.
”Numărul bărbaţilor, femeilor şi copiilor care trăiesc acum într-o situaţie incertă a crescut cu 20.000 în doar trei luni, ceea ce înseamnă că 143.000 aşteaptă acum o decizie iniţială cu privire la cazul lor, iar aproximativ 98.000 aşteaptă mai mult de şase luni”, a adăugat el.
”Având în vedere că numărul de cereri de azil convenite este la cel mai înalt nivel din ultimii 32 de ani – reflectând criza globală a refugiaţilor, milioane de oameni părăsindu-şi casele din cauza războiului, conflictelor şi persecuţiilor – aceste noi statistici ale Ministerului de Interne subliniază de ce acţiuni urgente din partea guvernului sunt atât de importante”, a mai precizat Solomon.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.