Premierul britanic Theresa May a încercat luni să dezamorseze nemulţumirea majorităţii sale faţă de strategia în negocierile Brexitului, prezentându-şi în Parlament planul în vederea ieşirii din impasul problemei frontierei irlandeze, relatează AFP.
Cu cinci luni înainte de divorţul cu UE, prevăzut pe 29 martie 2019, şefa Guvernului a afirmat că ”95% din acordul retragerii” este pregătit în acest moment, dar că rămâne un punct de dezacord ”considerabil” cu privire la modul în care să se împiedice reintroducerea unei frontiere ”dure” între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.
”Trebuie să explorăm toate opţiunile posibile pentru a ieşi din impas şi este ceea ce fac”, a declarat Theresa May.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"We have to explore every possible option to break the impasse" - PM Theresa May gives #Brexit update in Commons
— BBC News (UK) (@BBCNews) October 22, 2018
Follow live: https://t.co/nDVbiANY6I pic.twitter.com/rfa6di8BEa
Londra şi Bruxellesul vor să evite restabilirea unei frontiere fizice, cu scopul de a apăra Acordurile de Pace din 1998 în Iralanda de Nord, însă fără să ajungă la un acord cu privire la modul în care să facă acest lucru.
UE a propus ca Irlanda de Nord să rămână în piaţa unică şi Uniunea Vamală, în cazul în care nu se ajunge la altă soluţie în decembrie 2020, la sfârşitul perioadei de tranziţie.
Acest scenariu al "backstop"-ului (sau plasei de siguranţă) este respins de către conducătoarea conservatoare, care a prezentat un plan alternativ în patru puncte, reiterând în faţa deputaţilor propuneri pe care le-a prezentat omologilor săi europeni reuniţi joi la Bruxelles în cadrul unui summit.
Theresa May doreşte ca un acord vamal care să lege UE şi întregul Regat Unit, ci nu doar Irlanda de Nord, să poată să fie implementat până la semnarea unui acord de liber-schimb mai larg.
PM: "We must make the commitment to a temporary UK/EU joint customs territory legally binding" - Theresa May gives #Brexit update in Commons
— BBC News (UK) (@BBCNews) October 22, 2018
Follow live: https://t.co/nDVbiB5yYg pic.twitter.com/lj9lZw9Vw1
La sfârşitul perioadei de tranziţie, în cazul în care nu apare o soluţie definitivă, Regatul Unit va proceda atunci la ”o alegere suverană” între o prelungire a perioadei de tranziţie sau implementarea acestui nou acord vamal, a precizat ea.
We want to "create an option to extend the implementation period as an alternative to the backstop" - Theresa May gives #Brexit update in Commons
— BBC News (UK) (@BBCNews) October 22, 2018
Follow live: https://t.co/nDVbiANY6I pic.twitter.com/UK5VLxtncf
Indiferent care va fi soluţia adoptată, aceasta va fi temporară. ”Nu vom putea fi menţinuţi pe termen nedeterminat într-unul sau altul dintre aceste aranjamente”, a subliniat ea.
PM: We would not accept a position where UK is "locked into an alternative inferior arrangement against our will" - Theresa May gives #Brexit update in Commons
— BBC News (UK) (@BBCNews) October 22, 2018
Follow live: https://t.co/nDVbiANY6I pic.twitter.com/GPaly9KdnX
VOT DE CENZURĂ?
Ea a încercat, de asemenea, să ofere asigurări aliatului său - micul partid nord-irlandez DUP, a cărui susţinere îi este indispensabilă în a-şi asigura majoritatea absolută în Parlament -, afirmând că întreprinderile nord-irlandeze vor dispune de un ”acces complet şi continuu la întreaga piaţă internă britanică”.
Strategia sa i-a adus, până acum, furia ”Brexiters” - susţinătorii unei rupturi clare şi rapide cu UE. Ei resping orice prelungire a perioadei de tranziţie, în cursul căreia Regatul Unit va trebui să respecte reglementările europene, fără să poată să participe la luarea deciziilor.
Ei se tem totodată ca o aliniere dincolo de perioada de tranziţie să nu devină permanentă şi să împiedice regatul să încheie acorduri comerciale cu ţări terţe, după Brexit.
Presa scrie că ameninţarea unui vot de cenzură planează şi că May a fost invitată să se prezinte miercuri seara să se explice în faţa membrilor Comitetului însărcinat cu organizarea internă a conservatorilor şi cu declanşarea unui asemenea vot. Însă nimic nu garantează că ea se va duce.
DUP a ameninţat Guvernul că-i va retrage susţinerea, într-un vot asupra bugetului, la 29 octombrie, dacă Irlanda de Nord nu are aceeaşi soartă ca restul regatului.
De asemenea, aproximativ 41 de deputaţi conservatori ar putea să susţină, săptămâna aceasta, un amendament care prevede împiedicarea instalării unor bariere între Irlanda de Nord şi restului ţării - fără acordul Adunării regionale.
Ţinta unor critici deosebit de violente în weekend, în contextul în care leadershipul îi este constant pus în discuţie în Partidul său Conservator, Theresa May şi-a separat, din nou, în Parlament, viitorul personal de evoluţia negocierilor.
”Negocierile Brexitului nu mă vizează pe mine sau soarta mea personală. Este vorba despre interesul naţional. Iar asta implică să faci alegeri bune, nu alegerile cele mai uşoare”, a declarat ea, deja, ediţiei de luni a tablodului The Sun.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...