Rusia se va confrunta cu sancţiuni economice severe dacă va instala un regim marionetă în Ucraina, a declarat duminică un înalt ministru britanic, după ce Marea Britanie a acuzat Kremlinul că încearcă să instaleze acolo un lider pro-rus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marea Britanie a făcut acuzaţia sâmbătă seara, spunând, de asemenea, că ofiţerii de informaţii ruşi au fost în contact cu o serie de foşti politicieni ucraineni în cadrul planurilor pentru o invazie.

Ministerul rus de Externe a respins comentariile drept ”dezinformare”, acuzând Marea Britanie şi alianţa militară transatlantică NATO de ”escaladarea tensiunilor” referitoare la Ucraina.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mihailo Podoliak, un consilier ucrainean al biroului prezidenţial, a spus că acuzaţiile ar trebui luate în serios.

”Vor fi consecinţe foarte grave dacă Rusia va face această mişcare de a încerca să invadeze, dar şi să instaleze un regim marionetă”, a declarat duminică vicepremierul britanic Dominic Raab, pentru Sky News.

Acuzaţiile britanice, făcute pentru prima dată într-o declaraţie a Ministerului de Externe, vin într-un moment de tensiuni mari între Rusia şi Occident din cauza desfăşurării de trupe de către Rusia în apropierea graniţei sale cu Ucraina.

 Moscova a insistat că nu are de gând să invadeze Ucraina.

Ministerul britanic de Externe a declarat că are informaţii că guvernul rus îl consideră pe fostul parlamentar ucrainean Ievhen Muraiev drept un potenţial candidat la conducerea unei guvernări pro-ruse.

Muraiev, în vârstă de 45 de ani, a promovat opinii care se aliniază îndeaproape cu naraţiunile ruseşti despre Ucraina. Potrivit unui sondaj al institutului de cercetări Razumkov’s Center, realizat în decembrie 2021, el s-a clasat pe locul şapte printre candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din 2024, cu un sprijin de 6,3%.

 Muraiev însuşi a respins afirmaţiile Marii Britanii conform cărora Rusia vrea să-l instaleze drept lider al Ucrainei, în comentarii către ziarele britanice. Într-o postare pe Facebook  făcută duminică, el a cerut încetarea împărţirii Ucrainei în politicieni pro-occidentali şi pro-ruşi.

”Epoca politicienilor pro-occidentali şi pro-ruşi din Ucraina a dispărut pentru totdeauna. Ucraina are nevoie de politicieni noi, a căror politică să se bazeze exclusiv pe principiile intereselor naţionale ale Ucrainei şi ale poporului ucrainean”, a scris el.

Muraiev a declarat pentru The Telegraph că a fost exclus din Rusia ca o ameninţare la securitatea naţională şi că a fost sub sancţiuni ruseşti timp de patru ani, ceea ce face ca linia britanică să fie doar ”prostii”.

De asemenea, menţionând că se află sub sancţiuni, Ambasada Rusiei la Londra a luat în derâdere ”deteriorarea evidentă” a expertizei britanice în regiune.

Ministerul britanic de Externe a refuzat să furnizeze dovezi care să susţină acuzaţiile sale. O sursă a ministerului a spus că nu este o practică obişnuită să împărtăşim chestiunile de informaţii, iar detaliile au fost desecretizate doar după o analiză atentă pentru a descuraja agresiunea rusă.

Într-un mesaj către Reuters, consilierul ucrainean Podoliak a recunoscut că există îndoieli în rândul ucrainenilor cu privire la faptul că Muraiev este ”o persoană prea ridicolă” pentru a fi alegerea Kremlinului la conducerea Ucrainei. Dar el a adăugat că Rusia a susţinut anterior personalităţi minore în poziţii de conducere în Crimeea anexată şi egiunea Donbass, deţinută de separatişti. Prin urmare, ”ar trebui să luăm această informaţie cât mai în serios posibil”, a spus el.

Afirmaţiile britanice au venit după ce principalii diplomaţi americani şi ruşi nu au reuşit vineri să facă un progres major în discuţiile pentru rezolvarea crizei din Ucraina, deşi au fost de acord să continue să vorbească.

Rusia a făcut cereri de securitate Statelor Unite, inclusiv oprirea expansiunii NATO spre est şi promisiunea că Ucrainei nu va avea niciodată voie să se alăture alianţei militare occidentale.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Emily Horne, a afirmat într-un comunicat: ”Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi determina propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic din Ucraina”.

Marea Britanie, care săptămâna aceasta a furnizat Ucrainei 2.000 de rachete şi o echipă de instructori militari, a mai spus că deţine informaţii că serviciile ruse de informaţii menţin legături cu numeroşi foşti politicieni ucraineni, inclusiv personalităţi de rang înalt cu legături cu fostul preşedinte Viktor Ianukovici. Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale şi a fost condamnat în lipsă la 13 ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.