Ministerul britanic de Externe a declarat duminică că Rusia foloseşte o fabrică de troli pentru a răspândi dezinformarea despre războiul din Ucraina pe reţelele de socializare şi pentru a viza politicienii din mai multe ţări, inclusiv Marea Britanie şi Africa de Sud, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Marea Britanie a citat cercetări efectuate de experţi, finanţate de Regatul Unit, pe care nu le-a publicat.

Cercetarea a dezvăluit modul în care campania de dezinformare a Kremlinului a fost concepută pentru a manipula opinia publică internaţională despre invazia Rusiei în Ucraina, pentru a spori sprijinul pentru aceasta şi pentru a recruta noi simpatizanţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rusia numeşte acţiunile sale în Ucraina o ”operaţiune specială” de dezarmare a Ucrainei şi de a o proteja de fascişti.

Ucraina şi Occidentul spun că acuzaţia de fascism este fără temei şi că războiul este un act de agresiune neprovocat.

Rusia spune că mass-media occidentală a oferit o naraţiune excesiv de părtinitoare a războiului, care ignoră în mare măsură preocupările Moscovei cu privire la extinderea NATO şi ceea ce spune că este persecuţia vorbitorilor de limbă rusă în Ucraina, lucru negat de Kiev.

”Nu putem permite Kremlinului şi fermelor sale de troli să ne invadeze spaţiile online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin”, a declarat ministrul de Externe Liz Truss într-un comunicat.

Ea a mai spus că Guvernul Regatului Unit a alertat partenerii internaţionali şi va continua să lucreze îndeaproape cu aliaţii şi platformele media pentru a submina operaţiunile de informare ruseşti”.

Moscova a negat acuzaţiile anterioare ale ţărilor occidentale referitoare la campaniile de dezinformare, de exemplu acuzaţia Washingtonului că Rusia a încercat să se amestece în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.

Marea Britanie a spus că cercetarea a arătat că fabrica de troli foloseşte platforma Telegram pentru a recruta şi coordona noi susţinători care apoi vizează profilurile de social media ale criticilor Kremlinului, trimiţându-le cu comentarii în favoarea preşedintelui Vladimir Putin şi a războiului său.

Printre ţintele lor s-au numărat miniştri britanici de rang înalt şi alţi lideri mondiali, a spus Marea Britanie, adăugând că urme ale operaţiunii au fost detectate pe opt platforme de socializare, inclusiv Telegram, Twitter, Facebook şi TikTok.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.