Forţele armate ale Marii Britanii trebuie să aibă capacitatea de a se confrunta cu un "cvartet mortal" format din China, Rusia, Iran şi Coreea de Nord, a avertizat lordul Robertson, fostul secretar general al NATO, alesul surpriză al noului premier laburist Keir Starmer pentru a conduce o revizuire amplă a apărării Regatului Unit. Lordul Robertson va face aceasta împreună cu un fost consilier al Casei Albe din administraţia Trump şi cu un general de patru stele foarte apreciat, relatează SkyNews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lordul Robertson, fost ministru al apărării laburist şi fost şef NATO, este readus în prima linie a politicii militare de către Sir Keir Starmer, noul premier britanic, după ce a condus ultima revizuire strategică a apărării (SDR) a laburiştilor în urmă cu mai bine de un sfert de secol.

Într-o altă întorsătură inedită, guvernul a anunţat marţi alţi doi experţi externi care vor lucra cu Robertson la elaborarea noului proiect privind forma şi dimensiunea viitoare a forţelor armate. Printre aceştia se numără Fiona Hill, un fost consilier pe probleme de politică externă al Casei Albe în timp administraţiei lui Donald Trump, care însă a depus mărturie împotriva fostului preşedinte în timpul procesului său de impeachment (punere sub acuzare) din Senat. Numirea sa ar putea atrage critici din partea lui Trump - care ar putea fi ales din nou preşedinte la sfârşitul acestui an - chiar în momentul în care noul prim-ministru şi echipa sa de vârf subliniază importanţa alianţei transatlantice, comentează SkyNews.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Fiona Hill, expert de top în Rusia, este britanică, dar are cetăţenie americană. Ea l-a comparat la un moment dat pe Trump cu Vladimir Putin. "Nu ştie despre ce vorbeşte. Dacă nu ar avea accent, nu ar fi nimic", a spus în replică Donald Trump.

"Această revizuire nu putea fi mai oportună, având în vedere tulburările globale actuale şi schimbările tehnologice rapide. Sunt onorată să particip la acest exerciţiu important şi absolut esenţial", a spus Fiona Hill, vorbind despre noul ei rol.

Cel de-al treilea revizor extern este generalul Sir Richard Barrons, un general de patru stele foarte apreciat, care a fost cândva pe punctul de a ajunge şeful forţelor armate britanice, dar care a părăsit armata în 2016.

Vorbind la o conferinţă de presă despre lansarea noii revizuiri a apărării, lordul Robertson a declarat că el şi echipa sa vor încerca să ofere o "gândire nouă", stabilind ceea ce el a numit "ameninţările şi provocările" cu care se confruntă ţara.

"Ne confruntăm cu un cvartet mortal de ţări care lucrează tot mai mult împreună", a spus el, referindu-se, fără a le numi specific, la Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord. "Noi, în această ţară şi în alianţa NATO, trebuie să fim capabili să facem faţă acestui cvartet special, precum şi celorlalte probleme care afectează lumea", a subliniat fostul şef al NATO.

Noua revizuire a apărării britanice va fi finalizată în "mai puţin de un an", a precizat ministrul apărării, John Healey, menţionând prima jumătate a anului viitor. Experţii din grupul de lucru se vor baza şi pe contribuţii din partea mediului academic, a grupurilor de reflecţie şi chiar a jurnaliştilor, a spus el.

Regatul Unit are nevoie să fie pregătit pentru o "nouă eră pentru apărare", confruntându-se acum cu aceleaşi probleme vechi ale unei armate care a fost afectată de decenii de reduceri de costuri, a arătat Healey. Guvernul laburist s-a angajat să crească cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB, de la 2,2% în prezent, dar nu a reuşit să ofere niciun fel de calendar. Însă Healey, vorbind cu sinceritate alături de lordul Robertson, a recunoscut că nici măcar o astfel de creştere a cheltuielilor nu va fi o "baghetă magică" care ar rezolva toate problemele.

Healey a spus, de asemenea, că doreşte ca sectorul de apărare să joace un rol mult mai mare în planurile guvernului de a stimula creşterea economică. "Pentru un guvern care doreşte să stimuleze creşterea, să îmbunătăţească productivitatea şi să răspândească crearea de avuţie, apărarea este una dintre pietrele de temelie ale unei noi strategii industriale", a punctat el.

Secretarul apărării va superviza revizuirea strategiei de apărare, iar cei trei evaluatori externi îl vor informa periodic pe el, pe prim-ministru şi pe cancelar (ministrul de finanţe - n.r.) cu privire la progresele înregistrate. Cei trei evaluatori vor fi sprijiniţi de o echipă formată din experţi din cadrul şi din afara guvernului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.