Marea Britanie deţine informaţii care sugerează că armata rusă ar putea trece dincolo de atacurile asupra instalaţiilor de cereale ucrainene şi ar putea viza transportul maritim civil în Marea Neagră, a declarat marţi ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, citată de Reuters. Informaţiile pe care le are Londra indică, de asemenea, că Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene, a avertizat ea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Premierul britanic Rishi Sunak a împărtăşit aceste informaţii cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice avute marţi, a declarat Barbara Woodward.

"Suntem de acord cu evaluarea SUA că acesta este un efort coordonat pentru a justifica şi a da vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră", a mai spus ambasadoarea britanică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Casa Albă a dat avertismente similare săptămâna trecută cu privire la posibile atacuri asupra navelor civile şi a minelor marine.

Misiunea Rusiei la Naţiunile Unite de la New York nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească miercuri în şedinţe succesive pe tema Ucrainei. Prima, solicitată de Rusia, este pentru a discuta acuzaţiile Moscovei în legătură cu persecuţia Kievului asupra Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), legată de Moscova. Ucraina a acuzat UOC că menţine legături cu Biserica Ortodoxă Rusă, deşi UOC spune că a rupt relaţiile anul trecut.

Cea de-a doua întâlnire de la ONU, solicitată de Ucraina, va discuta despre recentele atacuri ruseşti asupra infrastructurii civile şi a porturilor şi despre "încercările Moscovei de a transforma aprovizionarea cu alimente la nivel mondial într-o armă", după cum a declarat Woodward.

Săptămâna trecută, Rusia a renunţat la un acord care a permis în ultimul an exportul sigur de cereale ucrainene pe Marea Neagră, afirmând că nu au fost îndeplinite cererile de facilitare a propriilor exporturi de alimente şi îngrăşăminte - care în sine nu fac obiectul sancţiunilor occidentale.

De când Rusia a renunţat la acord şi a început să atace porturile ucrainene de la Marea Neagră şi de pe fluviul Dunărea, contractele la termen pentru grâu şi porumb la nivel mondial au crescut brusc. ONU a avertizat că cei mai vulnerabili vor plăti cel mai mare preţ.

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să-i primească liderii africani la Sankt Petersburg în această săptămână şi a promis cereale ruseşti gratuite "pentru a înlocui cerealele ucrainene". Moscova s-a plâns că nu au ajuns suficiente cereale ucrainene în ţările sărace în cadrul acordului de export din Marea Neagră, întrucât au fost deturnate de Occident.

ONU a susţinut că acordul a fost în beneficiul ţărilor mai sărace ducând la scăderea preţurilor globale.

"Ar fi minunat dacă liderii africani ar fi cu adevărat puternici în mesajele lor către preşedintele Putin", a declarat Woodward, adăugând că investiţiile Rusiei în Africa reprezintă aproximativ 1% din PIB-ul Africii. "Rusia nu este motorul creşterii Africii. Rusia duce Africa în sărăcie", a punctat diplomatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.