Regatul Unit ar urma să intre în recesiune în cazul unui Brexit fără acord, a anunţat Oficiul Responsabilităţii Bugetare (OBR) în previziuni economice publicate joi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Regatul Unit va intra în recesiune în al patrulea trimestru din 2019, pe o perioadă de un an. PIB-ul va scădea cu 2,1%”, se subliniază în rapotul OBR, institutul oficial britanic însărcinat cu previziuni economice şi bugetare.

Lira sterlină ar urma să se deprecieze cu 10% imediat după plecare britanică din UE, la 31 octombrie - în acest scenariu -, potrivit OBR.

Cei doi candidaţi la numărul zece pe Downing Street, Boris Johnson şi Jeremy Hunt, nu au îndepărtat ipoteza unei ieşiri britanice din UE fără acord - o eventualitate în privinţa căreia Fondul Monetar Internaţional a (FMI) a stabilit două scenarii - un ”no deal dur” şi un ”no deal blând”.

Previziunile OBR au la bază un scenariu al unui ”no deal blând”.

În această ipoteză, un regim tarifar temporar anunţat de Guvern ar urma să permită unei proporţii de 87% din produsele importate să fie scutite de taxe de import pe o perioadă de un an, înainte să se treacă la nivele pentru ”naţiunile cele mai favorizate” din Uniunea Europeană, în jur de 4%.

Restul de 13% din produse ar urma să fie supuse imediat unor taxe vamale.

De asemenea, impunerea unor bariere netarifare în comerţul cu UE ar antrena o creştere a preţurilor bunurilor importate, iar imigraţia netă în Regatul Unit ar scădea cu 25.000 de persoane pe an până la sfârşitul deceniului, reducând forţa de muncă disponibilă.

Potrivit OBR, lira sterlină s-ar deprecia cu 10% imediat după plecarea britanică din UE la 31 octombrie în acest scenariu fără acord.

Preţurile în domeniul imobiliar ar urma să scadă cu 10%, de la începutul lui 2019 la sfârşitul lui 2021.

Până la jumătatea lui mai 2021, PIB-ul ar fu 4% mai mic decât ceea ce a prevăzut OBR în martie, în cazul unui Brexit cu un acord.

Cu toate acestea, economia ar urma să-şi revină la puţin timp după aceea, iar la începutul lui 2024 PIB-ul ar mai fi cu doar 1,6% mai mic decât preconiza OBR în cazul unui Brexit cu acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.