Republica Moldova în acest moment este o ţară pe teritoriul căreia Federaţia Rusă desfăşoară de mai mult timp un război hibrid, iar invazia din Ucraina a amplificat o serie de probleme, a declarat marţi, la Digi24, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ea spune că neutralitatea militară înscrisă în Constituţie nu mai asigură protecţie suficientă ţării, dar recunoaştere că o schimbare a acestui statut este dificil de făcut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Este foarte clar pentru toţi că acest război purtat de Federaţia Rusă, acest război hibrid se întâmplă pe teritoriul Republicii Moldova şi el a început nu de azi şi nu de ieri. Războiul pe care l-a pornit Rusia împotriva Ucrainei a amplificat probleme de tot felul. Aţi vorbit despre situaţia energetică. Republica Moldova importă toate resursele energetice şi atunci când preţurile la resursele energetice au explodat din cauza acestui război, noi suntem cei mai vulnerabili. Acum apare şi problema asigurării ţării cu gaze sau cu energie electrică. Uneori este greu pentru noi chiar şi la preţuri mari să asigurăm ţara cu aceste resurse. Altfel, este foarte dificil ca să putem să facem faţă acestor preţuri şi este afectată şi economia. De aici, inflaţia foarte mare şi forţe, inclusiv forţe politice, pro-ruse care şi-au dat mâna cu grupări corupte din Republica Moldova şi care încearcă să răstoarne această guvernare. Pentru că ele nu doresc să putem să continuăm reformele, să facem ordine în justiţie, să avem instituţii anticorupţie puternice, pentru că aceste forţe nu vor ca noi să mergem spre Uniunea Europeană aşa cum ne-am propus”, a arătat Maia Sandu.
Întrebată dacă, în aceste condiţii, Republica Moldova ar fi dispusă să renunţe la neutralitate, Maia Sandu a recunoscut că se simte un „risc major de securitate” cu fiecare zi care trece, însă nu există suficientă voinţă politică şi apetenţă - nici măcar la nivelul populaţiei - pentru a schimba Constituţia şi a renunţa la neutralitate.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Nu avem majoritate în Parlament să schimbăm Constituţia şi în general pentru a schimba această prevedere din Constituţie e nevoie de sprijin popular. Or, de-a lungul timpului, în Republica Moldova discursul politic a fost pentru această neutralitate, care vedem că nu ne protejează. Deci, avem acest risc major de securitate, pe care îl simţim în fiecare zi. În acelaşi timp, suntem un stat democratic, vrem să consolidăm democraţia şi contează ce cred cetăţenii. Facem tot ce putem să menţinem siguranţa cetăţenilor chiar şi în acest context dificil, dar avem nevoie de sprijinul României. Avem nevoie de sprijinul partenerilor noştri ca să putem să oferim în continuare siguranţă, securitate cetăţenilor Republicii Moldova”, a punctat Maia Sandu.
Întrebată despre protestele de la Chişinău, în spatele cărora s-a afla partidul unui oligarh prorus, sancţionat de Statele Unite, Maia Sandu a spus că există legături între grupările corupte care au furat foarte mulţi bani din Republica Moldova şi serviciile secrete ale Federaţiei Ruse, având acelaşi scop: destabilizarea Republicii Moldova.
„Aceste grupări folosesc nemulţumirea cetăţenilor şi e firesc să fie oamenii nemulţumiţi atunci când inflaţia este atât de înaltă, atunci când preţurile au crescut atât de mult. Repet, preţurile, tarifele, la gazele naturale în Republica Moldova au crescut de şapte ori în ultimele 12 luni şi sunt de două ori mai mari decât tariful pe care îl plăteşte consumatorul din România. Aceste clanuri corupte folosesc nemulţumirea cetăţenilor pentru ca să provoace aceste acţiuni de destabilizare. Ştim că este greu. În acelaşi timp, suntem determinaţi să apărăm democraţia. Oamenii sunt în drept să protesteze, dar atunci când la proteste se folosesc bani furaţi, bani murdari, şi când aceste proteste au ca scop răsturnarea ordinii constituţionale, atunci evident că instituţiile statului trebuie să intervină şi să protejeze cetăţenii”, a punctat Maia Sandu, în condiţiile în care chiar la sfârşitul săptămânii trecute forţele de ordine au intervenit pentru a readuce ordinea la un protest ce risca să degenereze.
Preşedinta Republicii Moldova spune că marea problemă a Moldovei a fost corupţia, din cauza căreia se înregistrează inclusiv această situaţie energetică dificilă, pentru că banii pentru investiţii au fost furaţi.
„Noi înţelegem care este obiectivul lor. Pentru noi este foarte important să reuşim în eforturile noastre de reformare a justiţiei, în eforturile de consolidare a independenţei instituţiilor de combatere a corupţiei. Corupţia a fost o mare problemă pentru Republica Moldova şi din cauza acestei corupţii suntem astăzi inclusiv în această situaţie energetică dificilă, pentru că banii nu au fost investiţi în proiecte de securitate energetică, au fost furaţi şi folosiţi pentru scopuri personale”, declarat şefa statului moldovean.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.