Germania, Olanda, Suedia, Franţa şi Irlanda se numără printre ţările Uniunii Europene care au condamnat, joi, noua lege anti-LGBTQ din Ungaria, care interzice ”afişarea şi promovarea homosexualităţii” în rândul persoanelor cu vârste de sub 18 ani, relatează Reuters.
Noua lege care interzice ”afişarea şi promovarea homosexualităţii” în rândul persoanelor cu vârste de sub 18 ani încalcă în mod clar valorile Uniunii Europene, a declarat ministrul Afacerilor Europene din Germania, Michael Roth, înaintea discuţiilor cu omologii săi din cele 27 de state membre despre îngrijorările profunde că Ungaria şi Polonia încalcă legea limitând libertatea justiţiei, instituţiilor de învăţământ şi a presei, restricţionând şi drepturile femeilor, migranţilor şi ale minorităţilor.
"Uniunea Europeană nu este doar o piaţă unică sau o uniune monetară. Suntem o comunitate de valori, aceste valori ne unesc pe toţi", a declarat Roth reporterilor înainte de reuniunea de la Luxemburg.
Acesta a mai spus că ”nu ar trebui să existe nicio îndoială că minorităţile şi minorităţile sexuale, trebuie tratate cu respect”.
Belgia, Olanda şi Luxemburg au publicat un comunicat comun prin care condamnă ultimele modificări legale din timpul prim-ministrului Viktor Orban, afirmând că încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi sunt ”o formă flagrantă de discriminare bazată pe orientarea sexuală”.
Ministrul suedez a declarat că legea maghiară este ”grotescă”, colegul său olandez a cerut Budapestei să o anuleze, în timp ce omologul lor irlandez a spus că Executivul blocului european ar trebui să dea Ungaria dea în judecată la instanţa superioară a UE.
Austria a afirmat că este greşit ca Ungaria să includă prevederile anti-LGBTQ într-un proiect de lege care penalizează pedofilia.
"Sunt foarte îngrijorat ... Este greşit ce s-a întâmplat acolo şi trebuie să se oprească. Este un moment foarte foarte periculos pentru Ungaria şi pentru UE, de asemenea", a declarat irlandezul Thomas Byrne.
Înaintea alegerilor de anul viitor, premierul Orban a devenit din ce în ce mai radical în ceea ce priveşte politica socială, într-o luptă autoproclamată pentru a proteja ceea ce spune că sunt valori creştine tradiţionale faţă de liberalismul occidental.
Sosind marţi la aceeaşi şedinţă, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că legea vizează doar pedofilii.
”Legea îi protejează pe copii prin aceea că afirmă dreptul exclusiv al părinţilor de a-şi educa copiii cu privire la orientarea sexuală până la vârsta de 18 ani. Această lege nu spune nimic despre orientarea sexuală a adulţilor”, a spus el.
Ceilalţi miniştri au vorbit, de asemenea, despre îngrijorările legate de libertatea presei în Ungaria, precum şi despre îngrijorările legate de revizuirea curentă care are loc în justiţia din Polonia.
Afirmând că instanţele poloneze trebuie reformate, partidul Lege şi justiţie aflat la putere a exclus mulţi judecători critici din sistemul judiciar şi a numit înlocuitori mai flexibili.
Cel mai recent, Polonia a ignorat ordinul din partea instanţei superioare a UE de a opri mineritul la uzina sa de la Turow, la frontiera cehă, atâta timp cât nu este soluţionat un caz pe care Praga l-a adus împotriva Varşoviei.
”Trebuie să primim asigurări din Polonia şi Ungaria că vor respecta cu adevărat în viitor hotărârile Curţii UE”, a spus suedezul Hans Dahlgren.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.