Preşedintele francez Emmanuel Macron a discutat luni la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre ”necesitatea absolută a apărării securităţii şi siguranţei” Centralei Nucleare Zaporijia, bombardată din nou în weekend, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Am avut un apel (telefonic) urgent cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski”, a anunţat şeful statului francez în discursul pe care l-a susţinut la Conferinţa Internaţională de susţinere a Republicii Moldova de la Paris, o victimă colaterală a invaziei Ucrainei de către Rusia.

El a justificat acest apel telefonic prin ”contextul care continuă să fie foarte dificil” al ”bombardamentelor la care a fost supusă din nou Ucraina, ameninţărilor care apasă Centrala (Nucleară) Zapirijia”.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

”Faţă de fiecare victorie militară a Ucrainei - recucerirea regiunii Harkov, la fel ca recucerirea Hersonului -, Rusia reacţionează prin noi bombardamente ale infrastructurilor esenţiale ale Ucrainei”, a denunţat preşedintele feancez.

Emmanuel Macron a discutat duminică cu directorul general al Agenţiei Internţaionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi despre situaţia de la Centrala Nucleară Zaporijia, în Ucraina, pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează.

Palatul Elysée a anunţat atunci că şeful statului francez urma să discute cu omologul său ucrainean.

Macron şi-a exprimat luni ”îngrijorarea perofundă” faţă de ”nile tiruri asupra Centralei” Nucleare Zaporijea din Ucraina.

Cei doi preşedinţi au ”subliniatv că ocupaţia ilegală a centralei de către Rusia se află la originea situaţiei actuale” şi că sunt ”convinţi de importanţa continuării eforturilor, împreună cu AIEA, de a ajunge la un acord care să asigure dispariţia forţelor militare, regulate sau mercenari, şi a armamentului uşor sau greu din zona de protecţie”, anunţă luni Palatul Elysée.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.