Nord-irlandezii urmează să se prezinte la urne pentru a doua oară în acest an, iar Guvernul britanic se pregăteşte să convoace alegeri anticipate într-o încercare, fără vreo garanţie, de a ieşi din blocajul politic cauzat de statul post-Brexit al provinciei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultima unei reuniuni a ultimei şanse a parlamentarilor nord-irlandezi, data-limită stabilită de către Londra a expirat joi, fără ca unioniştii - adepţii apartenenţei la regatul Unit - să accepte să înceteze boicotarea instituţiilor locale.

Ministrul britanic însărcinat cu Irlanda de Nord Chris Heaton-Harris urmează să convoace alegeri până la jumătatea lui decembrie, la şase luni după scrutinul precedent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Alegeri anticipate ”vor avea cu siguranţă loc”, a confirmat vineri, la Skyu News, ministrul britanic al Mediului Therese Coffey, purtătoarea de cuvânt a Guvernului lui Rishi Sunak.

BLOCAJ POLITIC

”Este regretabil că partidele nu au reuşit să formeze împreună un Executiv, dar legea este clară (...) şi nu a existat o înţelegere suficientă în vederea evitării alegerilor”, a declarat ea.

Blocajul politic este cauzat în realitate de faptul că Partidul DUP (unionist), care se opune dispoziţiilor post-Brexit, refuză să participe la Adunarea locală, împiedicând astfel formarea unui Guvern local.

Din acest Executiv este necesar să facă parte republicanii din Sinn Fein, care susţine o reunificare cu Irlanda şi care a obţinut o victorie în alegerile locale din mai, în virtutea Acordului de Pace din Vinerea mare, în 1998, care a pus capăt celor 30 de ani de conflict intercomunitar (”tulburări”), soldat cu 3.500 de morţi.

FRONTIERĂ

Înainte ca reuniunea parlametară să înceapă joi, la Belfast, liderul DUP Jeffrey Donaldson a făcut un duş rece unor speranţe deja infime ale unui compromis, anunţând că partidul său ”nu va participa la un Executiv atât timp cât nu s-a întreprins  nicio acţiune decvisivă privind Protocolul” nord-irlandez.

Unioniştii - mai ales protestanţi - reclamă abrogarea acestui acord negociat de Londra cu Bruxellesul la momentul Brexitului, care instaurează un regim vamal special în provincie, în vederea unei evitări a reimpunerii unei frontiere cu Republica iralndeză vecină.

Ei acuză Protocolul de faptul că creează o frontieră vamală de facto între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, o atingere inacceptabilă a integrităţii teritoriale a regatului, şi că perturbă aprovizionările provinciei.

Şefa Sinn Fein Michelle O'Neill i-a acuzat pe unionişti că ”neagă rezultatul alegerilor din mai” şi că paralizează puterea, în plină criză a costului traiului.

”respectăm mandatul pe care l-au primit alte partide (...). cerem pur şi simplu ca mandatul nostru să fie respectat”, s-a justificat vineri Donaldson la BBC.

”Nu putem numi, cu conştiinţa împăcată, miniştri într-un Executiv care cere să se impună un Protocol care dăunează economiei noastre şi care dăunează oamenilor”, a denunţat el.

”N-A AVANSAT NIMIC”

În lipsa unui Guvern local, Londra gestionează afacerile curente, iar numeroase doare au fost ”îngeţate”.

Londra vrea să renegocieze Protocolul nord-irlandez cu Bruxellesul, care acceptă doar amendamente minore.

Noul premier britanic Rishi Sunak a subliniat că vrea să găsească o ”soliuţie negociată” a problemei, însă nu a pus nimic concret pe masă pentru moment.

”În aceste ultime şase luni am avut haos la Westminster, am avut trei premieri (...), iar în tot acest răstimp nimic n-a avansat în soluţionarea problemei Protocolului”, a deplâns vineri Donaldson.

El anunţa săptămâna aceasta că este ”pregătit să se lanseze în bătălia” electorală, la mai puţin de şase luni după înfrângerea din ultimul scrutin. El a anunţat că propaganda electorală a DUP a fost deja autorizată.

Înfrângerea DUP în ultimele alegeri reflectă o tendinţă de fond în provincia britanică, creată iniţial în favoarea protestanţilor unionişti - catiolicii, care reprezintă majoritatea comunităţii republicane sunt, în prezent, mai numeroşi decât protestanţii, potrivit unui sondaj recent, ceea ce îi încurajează pe susţinătorii reunificării cu Irlanda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.