Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a promis marţi un răspuns "puternic şi eficient" la uciderea comandantului său militar de către Israel săptămâna trecută, indiferent de consecinţe, şi a declarat că Hezbollah va acţiona singur sau împreună cu aliaţii săi regionali, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sayyed Hassan Nasrallah a declarat că Hezbollah va aştepta momentul potrivit pentru a răspunde, dar nu a făcut nicio aluzie la forma sau calendarul acestui răspuns. Toate încercările internaţionale de a convinge Hezbollah să nu riposteze au fost zadarnice, a subliniat el.

"Indiferent de consecinţe, rezistenţa nu va lăsa să treacă cu vederea aceste atacuri israeliene", a spus el într-un discurs televizat pentru a marca o săptămână de la asasinarea comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, în Beirut.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

"Răspunsul nostru, cu voia lui Dumnezeu, va fi puternic, eficient şi cu impact", a spus el într-un discurs care a fost întâmpinat cu urale de către membrii şi susţinătorii Hezbollah care s-au adunat să-l urmărească în suburbiile sudice ale Beirutului.

Chiar înainte de începerea discursului, avioanele de război israeliene au zburat la mică înălţime deasupra capitalei libaneze, declanşând o serie de bubuituri sonice care au zdrăngănit ferestrele din oraş şi i-au făcut pe oameni să se adăpostească.

CITEȘTE ȘI Capitala Libanului a fost zguduită de zgomotul avioanelor israeliene, care au zburat la joasă înălţime înainte ca liderul Hezbollah să ţină un discurs

Nasrallah a început prin a spune că acestea au fost încercări "meschine" ale Israelului de a provoca oamenii.

Nu a existat niciun comentariu din partea armatei israeliene.â

Îngrijorarea creşte cu privire la posibilitatea ca Orientul Mijlociu să se îndrepte spre un război în toată regula, ca urmare a jurămintelor Hezbollah de a răzbuna uciderea lui Shukr şi a furiei Iranului faţă de asasinarea la Teheran, săptămâna trecută, a şefului grupului militant palestinian Hamas. Iranul a dat vina pe Israel, în timp ce Israelul nu a confirmat sau negat implicarea.

CITEȘTE ȘI Agenţi iranieni recrutaţi de Mossad din rândul Gardienilor Revoluţiei au pus bomba sub patul lui Ismail Haniyeh cu câteva ore înainte de asasinat - presă

Descriind asasinatele gemene drept "fapte israeliene" clare, Nasrallah a declarat că acestea nu ar trebui să fie luate ca un semn că valul conflictului se întoarce împotriva Axei de Rezistenţă a Iranului. "Luaţi-o uşor", a îndemnat el.

Nasrallah a declarat că Hezbollah a încercat să împiedice extinderea luptelor cu Israelul dincolo de zona de frontieră, în restul Libanului, unde petrecerile de vară au continuat şi turiştii încă mai soseau în mulţimi până săptămâna trecută. Dar "israelienii sunt cei care au ales această escaladare cu Libanul", a spus Nasrallah.

"Nimeni din Liban sau din străinătate nu ne poate cere să tratăm agresiunea care a avut loc marţea trecută ca pe o agresiune normală în contextul luptei care durează de 10 luni", a declarat el.

LUPTELE CONTINUĂ

Lovitura care l-a ucis pe Shukr pe 30 iulie a fost pentru a doua oară când Israelul a lovit suburbiile sudice ale Beirutului de când ostilităţile dintre Hezbollah şi Israel au loc în paralel cu războiul din Gaza dintre Israel şi Hamas.

Hezbollah a declarat mai devreme marţi că a lansat drone de atac asupra a două situri militare de lângă Acre, în nordul Israelului, şi a atacat un vehicul militar israelian într-o altă locaţie.

Armata israeliană a declarat că au fost identificate mai multe drone ostile care traversau graniţa dinspre Liban, iar una a fost interceptată.

Oficiali medicali israelieni au anunţat apoi că şapte persoane au fost evacuate la spital, la sud de oraşul de coastă Nahariya, dintre care una în stare critică. Armata israeliană a precizat ulterior că o investigaţie iniţială a indicat că rănile au fost cauzate de un interceptor care "a ratat ţinta şi a lovit solul, rănind mai mulţi civili".

Jurnaliştii Reuters au văzut o zonă de impact lângă o staţie de autobuz de pe un drum principal din afara oraşului Nahariya.

Tot marţi, patru luptători Hezbollah au fost ucişi într-un atac asupra unei case din oraşul libanez Mayfadoun, la aproape 30 km nord de graniţă, au declarat medicii şi o sursă de securitate.

Nasrallah a declarat că aceste atacuri punctuale fac parte din luptele regulate din octombrie 2023 pentru a sprijini palestinienii din Gaza şi Cisiordania ocupată de Israel.

El a declarat că răspunsul la dubla ucidere a unor figuri de vârf ale Hezbollah şi Hamas va fi mai puternic, dar că amânarea acestuia face parte dintr-o strategie de exercitare a unei presiuni psihologice asupra Israelului. "Iranul va răspunde şi Hezbollah va răspunde şi inamicul aşteaptă... A face inamicul să aştepte face parte din pedeapsă", a spus el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.