Parlamentul polonez a sfidat Bruxellesul şi a adoptat o lege care permite sancţionarea judecătorilor care se opun reformelor judiciare controversate, un mijloc de a împiedica haosul din justiţie - consideră majoritatea, un pericol la adresa statului de drept - denunţă opoziţia, relatează AFP.
Textul a provocat critici violente în mediul judiciar, care se teme cu privire la independenţa sa, dar şi importante manifestaţii de stradă.
El a fost amendat, însă ameninţă în continuare cu excluderea judecătorii care contstă competenţa magistraţilor desemnaţi de către un organism considerat politizat de către opoziţie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Ceea ce slăbeşte cel mai mult statul de drept este transformarea pe care noi o numim statul judecătorilor”, a denuţat Przemysław Czarnek din cadrul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), citat de Euronews.
”Voi, opoziţia, vreţi să instauraţi acest stat şi acest model, cu ajutorul judecătorilor care vi se supun. Statul judecătorilor este un stat care ignoră principiul suveranităţii naţionale, care ignoră autoritatea naţiunii asupra celor trei autorităţi. Este un stat în care judecătorii sunt cei care decid ceea ce este lege şi ce nu”, a insitat el.
”Această lege este o simplă bulă juridică primitivă care este menită să fie un instrument folosit de partide de aparatcici asemănătoare celor din state autoritariste”, a replicat Krzysztof Smiszek, un membru al unui partid de stânga din opoziţie.
”În această ţară, autorităţile decid care judecător este legal şi care este drept. Acestea sunt modelele pe care le urmaţi”, a denunţat el
Comisia Europeană (CE) a cerut autorităţilor europene să suspende procesul adoptării acestei legi.
Legea ar putea încălca statul de drept şi valorile Uniunii Europene (UE).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...