Un judecător belgian a hotărât vineri ca laboratorul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca să livreze celor 27 de state membre ale Uniunii Europene 50 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford până la sfârşitul lui septembrie, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această hotărâre, din care au apărut fragmente în presă, este primită favorabil de ambele părţi.

UE, care a primit doar 30 din cele 120 de milioane de doze prevăzute prin contract în trimestrul întâi, cerea ca AstraZeneca să-i livreze 90 de milioane de doze până la 30 iunie şi ameninţa cu penalităţi cominatorii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

AstraZeneca apreciază că UE a pierdut procesul, scrie Reuters.

Însă preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen subliniază că hotărârea susţine UE.

Laboratrul farmaceutic s-a angajat prin contract să livreze UE în total 300 de milioane de doze până la sfârşitul lui iunie, însă şi-a revizuit livrările la 100 de milioane, invocâd probleme de producţie.

Aceste probleme de livrare au condus la întârzierea campaniilor de vaccinare europene în primul trimestru al acestui an, în care UE a mizat pe un volum mare de vaccin AstraZeneca şi au determinat CE să dea laboratorul în judecată.

AstraZeneca anunţă că judecătorul belgian a hotărât să livreze doar 80,2 milioane de doze de vaccin anticovid până la 27 septembrie şi estimează că va ”depăşi substanţial” acst vlum până la sfârşitul lui iunie.

Potrivit unui comunicat al instanţei, AstraZeneca este obligată să livreze 15 milioane de doze de vaccin anticovid până la 26 iulie, 20 de milioane de doze până la 23 august şi 15 milioane de doze până la 27 septembrie - în total 50 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca-Oxford.

În cazul în care laboratorul încalcă aceste termene, el va fipenalizat cu ”10 euro (11,8 dolari) pentru fiecare doză nelivrată”, anunţă CE.

AstraZeneca apreciază că celelate măsuri cerute de CE au fost respinse şi că instanţa a stabilit căUE nu are o exclusivitate sau un drept de prioritate faţă de alte părţi cu care laboratorul a încheiat contracte.

”Hotărârea recunoaşte dificultăţile cu care se confruntă AstraZeneca în această situaţie fără precedent care a avut un impact substanţial asupra întârzierii”, afirmă într-un comunicat AstraZeneca.

"AstraZeneca aşteaptă acum cu nerăbdare o nouă colaborare cu Comisia Europeană în lupta împotriva pandemiei (covid-19) în Europa”, adaugă laboratorul.

UE a desachis luna trecută un al doilea proces împotriva laboratorului anglo-suedez prin care cere penalităţi în cazul întârzierii livrărilor.

”Această hotărâre confirmă poziţia Comisiei: AstraZeneca nu şi-a respectat angajamentele asumate prin contract”, a subliniat vineri preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Hotărârea judecătorului are la bază faptul că AstraZeneca a comis o încălcare gravă a obligaţiilor contractuale, subliniază CE într-un comunicat.

Instanţa apreciază că AstraZeneca ar fi trebuit să depună toate eforturile pentru a livra vaccinul la termenele prevăzute, inclsuiv din instalaţii de producţie britanică, prevăzute explicit în contract, mai ales având în vedere întârzierile mari în livrările către UE, mai arată CE.

”Acest lucru arată că campania noastră de vaccinare europeană nu doar că este benfică cetăţenilor noştri zilnic. Demonstrează de asemenea că a fost fondată pe o bază legală solidă”, declară von der Leyen, citată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.