Kosovo a amânat cu încă 48 de ore emiterea amenzilor pentru şoferii care nu renunţă la vechile plăcuţe de înmatriculare auto emise de Serbia, la cererea Statelor Unite, în condiţiile în care Washingtonul, dar şi Uniunea Europeană se tem că măsura ar putea declanşa violenţe etnice, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Disputa privind plăcuţele de înmatriculare a alimentat de aproape doi ani tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie separatistă, Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008 şi care are o minoritate sârbă în nord susţinută de Belgrad. Cei aproximativ 50.000 de etnici sârbi care trăiesc acolo refuză să recunoască autoritatea Pristinei şi se consideră în continuare parte a Serbiei, în condiţiile în care Belgradul a declarat că nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo. Sute de agenţi de poliţie, judecători, procurori şi alţi angajaţi din aparatul de stat care făceau parte din minoritatea sârbă şi-au părăsit locurile de muncă la începutul acestei luni, după ce Pristina a decis că e timpul ca sârbii locali să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare a maşinilor emise de autorităţile municipale sârbe din Kosovo - loiale Belgradului - cu cele ale statului Kosovo.

Amânarea începerii aplicării amenzilor a fost anunţată de prim-ministrul kosovar Albin Kurti într-o postare pe contul său de Twitter, în primele ore ale zilei de marţi. „Accept cererea (ambasadorului american) de amânare cu 48 de ore. Mă bucur să lucrez cu SUA şi UE pentru a găsi o soluţie în următoarele două zile”, a scris premierul kosovar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Poliţia kosovară declarase anterior că amenzile urmau să fie emise începând de marţi, de la ora locală 08:00, şi ar fi afectat aproximativ 10.000 de şoferi.

Pristina şi Belgradul nu reuşiseră să ajungă la un acord luni, după ce au avut loc discuţii de urgenţă mediate de UE. Bruxelles-ul avertizase că există riscul unei „escaladări a violenţelor”, dacă planul va fi pus în aplicare. Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, care a prezidat discuţiile, a acuzat în principal Kosovo că a respins o propunere a UE de soluţionare a disputei legate de plăcuţele auto.

Opoziţia de la Pristina l-a acuzat, la rândul său, pe premierul Kurti de periclitarea relaţiilor cu Statele Unite, cel mai important aliat al Kosovo.

La rândul său, Kurti a declarat că este mai degrabă interesat să ajungă la un acord final cu Serbia, în care ambele ţări să se recunoască reciproc ca state independente.

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat luni seara că ţara sa va înceta să mai elibereze şi să reînnoiască plăcuţele de înmatriculare auto pentru partea de nord a Kosovo, dar a avertizat în legătură cu tensiunile tot mai mari. „Am primit ultimele informaţii cu puţin timp în urmă, situaţia este foarte dificilă şi este în pragul unui conflict”, a declarat Vucic.

NATO, care are aproximativ 3.700 de membri ai forţelor de menţinere a păcii pe teren în Kosovo, a declarat că este pregătită să intervină în cazul în care situaţia de securitate va fi ameninţată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.