Kremlinul a declarat joi, referindu-se la faptul că liderul chinez Xi Jinping l-a sunat pe Volodimir Zelenski, că salută orice demers care ar putea aduce mai aproape sfârşitul conflictului din Ucraina, dar a subliniat că Moscova încă nu şi-a atins obiectivele "operaţiunii sale militare speciale" din ţara vecină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderii chinez şi ucrainean au vorbit miercuri pentru prima dată de când Rusia şi-a trimis trupele în Ucraina, în februarie anul trecut, după ce Kievul solicita public o astfel de discuţie de luni de zile.

Întrebat ce părere are despre această evoluţie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că Rusia cunoaşte contextul în care au avut loc discuţiile dintre Xi şi Zelenski, spunând că sunt binecunoscute poziţiile celor doi lideri în legătură cu conflictul.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Suntem gata să salutăm orice ar putea grăbi sfârşitul conflictului din Ucraina şi realizarea de către Rusia a tuturor obiectivelor pe care şi le-a stabilit", a punctat Peskov în comentariul său despre convorbirea telefonică.

"În ceea ce priveşte faptul că au comunicat - aceasta este o chestiune suverană pentru fiecare dintre aceste ţări şi o chestiune care ţine de dialogul lor bilateral", a menţionat el.

Întrebat dacă Rusia şi China au discutat despre o eventuală revenire a Ucrainei la graniţele sale din 1991 în timpul vizitei recente făcute la Moscova de liderul chinez, Peskov a spus că "nu a existat nicio discuţie în acest sens".

Potrivit agenţiei ruse TASS, Peskov a mai spus că nu sunt planificate noi contacte între Putin şi Xi Jinping în viitorul apropiat. "Nu, nu încă", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, când i s-a pus o întrebare în acest sens.

Liderul chinez a avut miercuri prima sa conversaţie telefonică cu Zelenski de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe care Beijingul nu a condamnat-o ca atare, dar şi-a exprimat susţinerea pentru principiul respectării integrităţii şi suveranităţii statelor. Xi Jingping a reiterat disponibilitatea Beijingului de a facilita un proces de negociere pentru a pune capăt conflictului, după ce în februarie prezentase un document în acest sens în care erau înscrise 12 principii pe care să se bazeze discuţiile.

Xi Jinping şi-a anunţat, de asemenea, intenţia de a-l trimite pe reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice "în Ucraina şi în alte ţări" pentru a "discuta în detaliu cu toate părţile implicate despre soluţionarea politică a crizei ucrainene".

Potrivit Ministerului chinez de Externe, delegaţia va fi condusă de fostul ambasador în Rusia, Li Hui, dar nu au fost stabilite încă datele preconizatei deplasări.

CITEȘTE ȘI UPDATE-Xi Jinping îi spune lui Zelenski la telefon că ”negocierile” sunt singura cale de ieşire din războiul cu Rusia. ”China a fost mereu de partea păcii” şi urmează să trimită o delegaţie la Kiev care să caute o ”rezolvare politică” a conflictului

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.