Kremlinul consideră în continuare că întreaga regiune ucraineană Herson şi capitala cu acelaşi nume al regiunii ucrainene aparţin Rusiei, în pofida retragerii armatei ruse din această zonă, a cărei anexare Moscova a revendicat-o în septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regiunea Herson ”face parte din Federaţia rusă”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Nu poate avea loc nicio schimbare”, a declarat el în aceste prime declaraţii ale preşedinţiei ruse despre retragerea forţelor ruse din Herson, anunţată miercuri.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Preşedinţia rusă ”nu regretă” marea ceremonie de anexare prezidată de către Vladimir Putin în septembrie, când liderul de la Kremlin a proclamat că patru regiuni ucrainene - Herson, Zaporijia, Doneţk şi Lugansk - fac parte din Rusia, a declarat Peskov.

El a refuzat, în schimb, să comenteze cu privire la retragerea rusă din Herson - un revers usturător după nouă luni de campanie militară în Ucraina, în contextuş în care acest oraş era singura capitală a unei regiuni ucrainene pe care a Rusia a cucerit-o la începutul invaziei Ucrainei.

Anunţarea plecării din acest oraş are loc după retragerea Rusiei, în septembrie, din regiunea Harkov (nord-est).

Această hotărâre este cu atât mai notabilă, cu cât Vladimir Putin a ordonat, la 21 septembrie, mobilizarea a 300.000 de rezervişti în vederea consolidării liniilor ruseşti aflate în dificultate.

Preşedintele rus a ameninţat că Rusia ”va apăra prin toate mijloacele” ceea ce consideră teritoriul său şi a agitat ameninţarea unei recurgeri la arma nucleară.

Moscova a anunţat că abandonează malul drept al Niprului, pe care se află oraşul Herson, pentru a-şi consolida poziţiile de cealaltă parte a fluviului, o barrieră naturală.

Ucraina a distrus linii de aprovizionare ruseşti cu armament livrat de Occident, mai ales cu sistemul american de lansare de rachete de înaltă precizie de tip HIMARS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.