Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a discutat la telefon cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, o primă convorbire care anunţă o apropiere între cele două Corei, la mai bine de un an de la suspendarea oricărei comunicări între cele două ţări, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această reluare a dialogului coincide cu marcarea sfârşitului Războiului Coreei (1950-1953).

”Cei doi lideri au convenit să restabilească încrederea reciprocă între cele două Corei cât mai curând posibil şi să îmbunătăţească relaţiile intercopreene”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană, Park Soo-hyun.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Sperăm ca restabilirea liniilor de comunicare intercoreene să aibă un efect pozitiv asupra unei îmbunătăţiri şi unei dezvoltări a relaţiilor intercoreene”, a declarat ea.

Kim Jong Un a întrerupt orice contact militar şi politic între Phenian şi Seul în iunie 2020, după ce a reproşat Sudului răspândirea pe teritoriul nord-coreean a unor manifeste împotriva regimului din Nord de către activişti.

Această suspendare a avut loc în contextul în care discuţii intercoreene se aflau într-un punct mort, la doi ani după trei summituri, în 2018, între Kim Jong Un şi Moon Jae-in.

Phenianul şi Seulul au făcut marţi o adevărată demonstraţie de forţă în vederea unei îmbunătăţiri-surpriză a relaţiilor lor şi au anunţat restabilirea canalelor de comunicare şi un schimb de scrisori între cei doi lideri.

În pofida tuturor aşteptărilor, cele două tabere - care se află tehnic în stare de război - au anunţat că toate comunicaţiile au fost restabilite.

”Potrivit unui acord între cei doi conducători, Nordul şi Sudul au luat măsura să opereze din nou toate liniile de comunicaţii intercoreene, începând de la 27 iulie, la ora (locală) 10.00, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Cei doi lideri au discutat - începând din aprilie - prin scrisori personale, cu scopul de a îmbunătăţi relaţiile, a precizat într-un comunicat preşedinţia sud-coreeană, şi au decis, ca o primă măsură, să restabilească aceste comunicaţii.

Moon Jae-in este unul dintre principalii artizani ai apropierii intercoreene din 2018, care a avut loc în contextul Jocurilor Olimpice (JO) de la Pyeongchang.

Această apropiere a condus la primul summit din istorie între un dictator nord-coreean şi un preşedinte american în funcţie, şi anume Donald Trump.

Această primă întâlnire a avut loc în iunie 2018, la Singapore, şi afosturmată de alte două întrevederi între Kim Jong Un şi Donald Trump.

Procesul intercoreean şi negocierile cu privire la programele nuclear şi balistic nord-coreene se află într-un punct mort după fiascoul summitului Trump-Kim de la Hanoi, în Viernam, în februarie 2019.

După ce Joe Biden s-a instalat la Casa Albă în ianuarie, Phenianul şi Washingtonul au adoptat o atitudine foarte prudentă - la antipodul diaplomaţiei din preşedinţia lui Trump, care a oscilat între schimburi de insulte şi îmbrăţişări în faţa camerelor de luat imagini ale presei din întreaga lume.

În iunie, Kim Jong Un aprecia că Penianul este necesar să se pregătească ”de dialog şi de confruntare” cu Washingtonul şi a insistat asupra unei posibile ”confruntări”.

Casa Albă a promis, la rândul său, ”o abordare calibrată, practică, deschisă diplomaţiei” cu Coreea de Nord şi a pledat în favoarea unei abordări ”realiste”, pe cale diplomatică, într-o consultare strânsă cu Coreea de Sud şi Japonia.

Reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord, Sung Kim, a propus în iunie să se întâlnească cu emisari ai Phenianului ”oriunde, oricând, fără condiţii prealabile”.

Însă Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un şi o consilieră foarte apropiată dictatorului nord-coreean, a respins această propunere.

Experţi apreciau marţi că această restabilire a comuncaţiilor este un fel de răspuns al lui Kim Jong Un propunerii americane de dialog.

”Se pare că (Kim Jong Un) a decis că politica internă şi externă a Nordului poate beneficia de pe urma unei restabiliri a  relaţiilor intercoreene”, declară AFP Yang Moo-jin, un profesor de la Universitatea de Studii Nord-Coreene.

În pofida impasului negocierilor, Moon Jae-in a subliniat neîncetat importanţa restaurării relaţiilor intercopreene.

”Trebuie ca toate aceste lucruri să fie interpretate drept primul răspuns dat de Kim Jong Un Seului şi Washingtonului”, consideră Yang Moo-jin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.