Un oficial instalat de ruşi în zona ocupată din sudul Ucrainei a declarat joi că este posibil ca Moscova să îşi retragă trupele de pe malul vestic al fluviului Nipru. Dacă s-ar confirma această retragere, ar fi un punct de cotitură major în război şi tocmai de aceea anunţul a fost primit cu precauţie la Kiev, care se teme să nu fie vorba de o capcană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Cel mai probabil, unităţile noastre, soldaţii noştri, vor pleca spre malul stâng (estic)” al Niprului, a declarat Kirill Stremousov, adjunctul administratorului civil al regiunii Herson, instalat de Rusia, într-un interviu acordat lui Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandişti ai Kremlinului.

Zona include oraşul Herson, capitala regiunii cu acelaşi nume şi singurul oraş important pe care Rusia l-a capturat cu uşurinţă, în întregime, de la invazia sa din februarie. De asemenea, în regiunea ocupată de ruşi există şi o parte a unui baraj uriaş peste Nipru, care controlează alimentarea cu apă din Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Rusia din 2014.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Oficialii ucraineni, dar şi analiştii occidentali au rămas prudenţi după acest anunţ, în timp ce la Moscova demnitarii păstrează tăcerea în legătură cu ceea ce ar putea fi una dintre cele mai umilitoare retrageri ale Rusiei de până acum. Kievul a declarat că încă se dau lupte în zonă. Este precaut, pentru că Moscova ar putea juca la cacealma prin simularea unei retrageri. Cu atât mai mult cu cât, anterior, Rusia negase cu vehemenţă că forţele sale ar avea de gând să se retragă din această zonă, unul dintre cele mai importante teritorii nou cucerite în Ucraina şi pe care preşedintele Vladimir Putin afirmase că a anexat-o la sfârşitul lunii septembrie.

Joi au apărut noi speculaţii cu privire la faptul că Rusia într-adevăr se va retrage de aici, după ce pe internet au circulat fotografii care arătau clădirea administrativă principală din oraşul Herson fără steagul Rusiei arborat în vârful ei. Jurnalistul BBC Francis Scarr, care monitorizează presa rusă, remarcă însă pe Twitter că imaginile cu sediul administraţiei din Herson fără steag au fost postate de un jurnalist rus pro-război, Aleksandr Koţ, dar în aceeaşi filmare se vede cum pe clădirea de vizavi, un sediu al Academiei Navale, steagul Rusiei flutură în continuare.

 

Ucraina avertizează însă că aceste imagini ar putea fi parte dintr-o operaţiune rusă de dezinformare. Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului militar de sud al Ucrainei, a declarat că ar putea fi o capcană a ruşilor. „Ar putea fi manifestarea unei provocări, pentru a crea impresia că aşezările sunt abandonate, că este sigur să intri în ele, în timp ce ei se pregătesc pentru bătălii de gherilă”, a declarat ea la televiziune. „Noi continuăm să luptăm în direcţia Herson, în ciuda faptului că inamicul încearcă să ne convingă că părăseşte aşezările şi creează efectul unei evacuări totale”, a adăugat ea.

Herson, o zonă de importanţă strategică

Rusia luptă de luni de zile pentru a se agăţa de această fâşie, un „buzunar” teritorial pe care îl deţine pe malul vestic al Niprului, la gura de vărsare a fluviului care împarte Ucraina în două. Moscova a trimis zeci de mii de soldaţi ca întăriri în zonă, fiind una dintre cele mai mari priorităţi ale sale pe câmpul de luptă.

Ucraina, la rândul ei, timp de luni de zile a ţintit principalele puncte de traversare a fluviului, ceea ce a îngreunat aprovizionarea forţelor ruse. Trupele ucrainene au avansat de-a lungul râului de când au străpuns linia frontului rusesc, la începutul lunii octombrie, dar avansul lor a încetinit în ultimele zile.

Rusia a ordonat civililor să plece din zonele ocupate de pe malul vestic, iar săptămâna aceasta a ordonat, de asemenea, evacuarea oamenilor dintr-o zonă-tampon de 15 km de pe malul estic.

La rândul său, în intervenţia sa de la „Soloviov Live”, Kirill Stremousov i-a îndemnat pe civilii rămaşi în oraşul Herson să plece imediat, spunând că îşi pun viaţa în pericol.

Kievul spune că aceste ordine de evacuare echivalează cu o deportare forţată, o crimă de război.

Ruşii au trimis întăriri în zonă

Ucraina păstrează un secret strict în ceea ce priveşte progresul trupelor sale pe frontul din Herson, dar până acum, public, a reacţionat cu precauţie la orice sugestie potrivit căreia Rusia ar evacua poziţiile de acolo.

Soldaţii ucraineni de pe linia frontului au declarat pentru Reuters, săptămâna trecută, că nu au văzut nicio dovadă că forţele ruseşti se retrag şi cred că, dimpotrivă, acestea se întăresc.

Expertul american Michael Kofman, care tocmai s-a întors din partea ucraineană a frontului de la Herson, a declarat că intenţiile Moscovei sunt neclare. Şi el are îndoieli că Rusia ar abandona malul vestic al fluviului fără să fie scoasă cu forţa de acolo, dar, pe de altă parte, recunoaşte că „s-ar putea să se înşele” în această privinţă.

„Situaţia din Herson este clară ca noroiul”, a scris pe Twitter Michael Kofman, director de studii despre Rusia la think tank-ul Center for Naval Analyses. „Forţele ruseşti păreau să se retragă din unele părţi, unde au procedat la evacuări şi retrageri, dar în acelaşi timp păreau să fie şi întărite cu personal mobilizat. Luptele de acolo sunt dificile. În ciuda aprovizionării limitate, forţele ruseşti nu par să fi rămas fără muniţie”, a conchis expertul american.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.