Vicepreşedintele american Kamala Harris, care urmează să fie candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, este un actor-cheie în problemele de securitate naţională, a declarat joi secretarul apărării, Lloyd Austin, adăugând că ea îşi aduce o contribuţie semnificativă şi utilă în acest domeniu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden a renunţat duminică la candidatura sa pentru realegere, pe fondul îngrijorărilor că nu mai are rezistenţa fizică şi mintală necesară pentru a susţine ceea ce se preconizează a fi o cursă epuizantă împotriva candidatului republican la preşedinţie Donald Trump.

"Am observat-o contribuind la unele procese decizionale foarte complexe, ea este întotdeauna pregătită, oferă întotdeauna o contribuţie semnificativă şi foarte utilă", a declarat Lloyd Austin reporterilor. "Preşedintele este actorul principal în acest proces, dar ea este un actor-cheie", a adăugat Austin.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

În cadrul administraţiei, Harris este cunoscută pentru poziţia sa tranşantă în ceea ce priveşte politica israeliană, participând în mod regulat la discuţiile lui Biden cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi insistând asupra acordării de mai multă atenţie pentru decesele civililor palestinieni. Joe Biden şi Kamala Harris aveau programate joi întâlniri separate cu Netanyahu.

Kamala Harris a efectuat frecvent călătorii în străinătate şi angajamente pe care Biden nu le-a putut face, în special în Asia şi America Latină. În America Centrală, misiunea sa de a lucra la cauzele profunde ale migraţiei a avut puţine realizări şi a devenit o durere de cap politică.

Ea a fost emisarul lui Biden la conferinţa de securitate de la München, o reuniune majoră a liderilor europeni. În timpul unei întâlniri din februarie 2022 cu un preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski iniţial neîncrezător, tot ea i-a spus, pe baza informaţiilor serviciilor de spionaj, că ţara sa va fi invadată în curând.

În Asia, ea a participat la funeraliile liderului asasinat Shinzo Abe, precum şi la summitul ASEAN al liderilor din Asia de Sud-Est.

"S-a întâlnit chiar şi cu preşedintele Xi şi astfel înţelege securitatea naţională, afacerile internaţionale", a spus Austin, referindu-se la preşedintele chinez Xi Jinping. "Ea a fost un atu vital pentru echipa generală în tot acest timp. Din nou, asta este ceea ce ştiu de pe urma faptului că am stat în aceeaşi sală cu ea timp de trei ani şi jumătate", a punctat Austin.

Harris are un avans marginal de două puncte procentuale faţă de Trump după ce Biden şi-a încheiat campania de realegere şi i-a predat ştafeta, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.