Americanul Paul Whelan, încarcerat de aproape un an în Rusia şi acuzat de spionaj, a apreciat joi că este un ostatic în vederea unui eventual schimb de deţinuţi, în timp ce detenţia îi era prelungită cu două luni, relatează AFP.
În cuşca inculpaţilor de la Tribunalul Lefortovo din Moscova, acest bărbat în vârstă de 49 de ani, care are totodată naţonalităţile britanică, irlandeză şi canadiană, a agitat o scrisoare scrisă de mână pe care a citat-o după aceea completului.
”Rusia spune că a arestat un James Bond în misiune de spionaj, dar în realitate ei l-au răpit pe Mister Bean în vacanţă”, a proclamat el, referindu-se la celebrul spion de ficţiune şi la personajul neîndemânatic jucat de britanicul Rowan Atkinson.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Paul Whelan made his own statement as the judge read out his ruling to keep him in custody to Dec 29.
— Sarah Rainsford (@sarahrainsford) October 24, 2019
‘Russia says it caught James Bond on a spy mission. In reality, they’ve abducted Mr Bean on holiday’
Whelan then tells me the case is ‘a joke. Just a hostage situation’ pic.twitter.com/Di0kHNULcu
Întrebat de o jurnalistă AFP prezentă la audiere despre motivele problemelor sale şi dacă se simte ostatic în vederea unui posibil schimb de deţinuţi, el a răspuns ”aşa aş caracteriza-o”.
Fratele său, David, intervievat şi el de AFP, dar în Statele Unite, a declarat că are sentimentul că un asemenea schimb ar putea să aibă loc, poate, într-o zi, având în vedere declaraţii recente ale ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, care a prezentat o listă de cetăţeni deţinuţi în Statele Unite pe care Moscova ar vrea să-i vadă întorcându-se în ţară.
”Ei ar putea fi deschişi unui schimb, altfel doar vor lăsa procedura să-şi urmeze cursul”, a declarat el.
Schimburi de spioni între Rusia şi Statele Unite sau ate ţări au avut loc, în trecut, destul de frecvent.
ÎNCĂTUŞAT, AMENINŢAT
Audierea de joi a condus la prelungirea cu două luni, până şa 29 decembrie, a detenţiei provizorii a lui Paul Whelan.
În cursul audierii, el a cerut în zadar ca judecătorul şi procurprul să se recuze. ”Deciziile judiciare sunt luate mereu în favoarea parchetului şi FSB”, Serviciile ruse de securitate, fostul KGB, a exclamat el.
Acest fost militar, în vârstă de 49 de ani, care a părăsit armata glorios, a fost arestat la Moscova la 28 decembrie 2018 într-un context deja plin de cazuri de acest fel între Rusia şi Occident.
FSB afirmă că l-au arestat ”în timp ce comitea acte de spionaj”, ceea ce acesta dezminte. El riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.
Avocatul său afirmă că clientul său a fost prins într-o capcană de către o cunoştinţă care i-ar fi transferat un dispozitiv USB cu ceea ce Paul Whelan credea că sunt fotografii făcute într-un sejur precedent în Rusia, în compania acesteia.
Whelan, care purta blugi şi un pulover albastru joi, a denunţat în această audiere rele tratamente în închisoare la care ar fi fost suspus. El a declarat că a fost ”încătuşat, ţinut pe jos de către un gardian cu un pistol şi agresat”.
”NEVOIE DE A FI OPERAT”
Fratele său David şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la starea sănătăţii lui Paul Whelan, care suferă de o hernie inghinală.
”Suntem îngrijoraţi de faptul că i se agravează hernia”, a declarat David Whelan. Paul "are nevoie să fie operat”.
Însă avocatul lui Paul Whelan, Vladimir Jerebenko a declarat că clientul său a refuzat să fie supus unei intervenţii, în pofida unei propuneri a unor medici ruşi.
BUTINA, ELIBERATĂ VINERI
În paralel, în Statele Unite, o cetăţeană rusă pe a cărei eliberare Moscova o cere de peste un an, Maria Butina, urmează să fie eliberată vineri, după ce şi-a ispăşit aproape jumătate dintr-o pedeapsă de 18 luni de închisoare.
Arestată în iulie 2018, ea este singurul rus condamnat în ancheta cu privire la amestecul Rusiei în politica internă americană.
Potrivit justiţiei americane, Butina a ţesut legături cu National Rifle Association (NRA) care i-au permis să intre în contact cu preşedintele american Donald Trump înainte ca acesta să fie ales şi cu unul dintre fii acestuia.
Justiţia americană a stabilit că, în pofida lipsei unor legături între aceasta şi serviciile ruse de informaţii, ea a făcut parte dintr-un complot al Kremlinului vizând infiltrarea acesteia şi perturbarea sistemului politic american în alegerile din 2016, în care Trump a obţinut o victorie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...