O ”jurnalistă cetăţeană”, Zhang Zhan, care a acoperit epidemia covid-19 la Wuhan, a fost condamnată, luni, la patru ani de închisoare, în contextul în care puterea chineză îşi laudă succesul în lupta împotriva bolii ce s-a răspândit, de atunci, în toată lumea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Zhang Zhan ”a părut foarte abătută atunci când s-a anunţat hotărârea”, a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii săi, Ren Quanniu, care s-a declarat ”foarte îngrijorat” de starea psihologică a acesteia.

Jurnaliştii şi diplomaţii străini nu au fost autorizaţi să intre în tribunalul din Shanghai în care această fostă avocată, în vârstă de 37 de ani, a fost judecată în doar câteva ore.

Unii dintre susţinătorii ei au fost respinşi de către forţele de ordine la deschiderea procesului, au constatat jurnalişti AFP.

Zhang Zhan risca cinci ani de închisoare.

Originară din Shanghai, ea s-a dus în februarie la Wuhan, la acea vreme cuprins de epidemie, şi a difuzat pe reţele de socializare reportaje despre situaţia haotică din spitale.

Potrivit bilanţului oficial, această metropolă cu 11 milioane de locuitori a înregistrat numai ea aproape 4.000 de morţi din cauza covid-19, adică aproape toate cele 4.634 de morţi înregistrate în China din ianuarie în mai.

Reacţia iniţială a Chinei - de la începutul epidemiei - a fost criticată, după ce Beijingul a aşteptat data de 23 ianuarie pentru a plasa Wuhanul şi regiunea oraşului în carantină, în contextul s-au semnalat cazuri începând din decembrie 2019.

Primul caz a fost transmis Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), practic, în urmă cu aproape un an de zile, la 31 decembrie 2019.

Însă, simultan, medici care au evocat apariţia unui virus misterios erau interogaţi de către poliţie, care le reproşa faptul că ”răspândesc zvonuri”.

Unul dintre ei - doctorul Li Wenliang - a murit din cauza covid-19 la începutul lui februarie, declanşând valuri de furie, pe reţele de socializare, după care autorităţile au intervenit şi au oprit canalele.

”EXTREM DE EXTRAORDINAR”

Zhang a fost arestată în mai, sub acuzaţia de ”provocare de tulburări” - o terminologie frecvent folosită împotriva opozanţilor regimului preşedintelui chinez Xi Jinping.

Concret, tribunalul îi reproşează că a difuzat informaţii false pe Internet, a declarat pentru AFP alt avocat al acesteia, Zhang Keke.

Zhang a intrat într-o grevă a foamei, în iunie, în semn de protest faţă de detenţia sa, şi a fost hrănită - cu forţa, printr-un tub nazal -, potrivit avocaţilor săi.

”Atunci când am văzut-o săptămâna trecută, ea a spus: dacă sunt condamnată la o pedeapsă grea, voi refuza orice hrană, până la capăt. Ea crede că va muri în închisoare”, a declarat Zhang Keke.

În articole pe care le-a difuzat online la începutul anului, Zhang denunţa carantina impusă la Wuhan, evocând ”o gravă încălcare a drepturilor omului”.

Alţi trei jurnalişti cetăţeni - Chen Qiushi, Fang Bin şi Li Zehua - au fost de asemenea plasaţi în detenţie, după ce au acoperit aceste evenimente. AFP nu a fost în măsură să le contacteze avocaţii.

Regimul comunist - consolidat de lupta sa împotriva epidemiei - caută să facă uitată apariţia noului coronavirus pe teritoriul său la sfârşitul lui 2019.

Procesul lui Zhang a avut loc în contextul în care o echipă de la OMS este aşteptată, la începutul lui ianuarie, să ancheteze cu privire la originea pandemiei.

Lideri din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) s-au felicitat pentru succesul ”extrem de extraordinar” realizat anul acesta, relata vineri agenţia oficială chineză de presă China Nouă, în urma unei reuniuni a Biroului Politic al PCC.

Puterea chineză obişnuieşte să condamne opozanţi în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului, atunci când atenţia restului lumii este redusă.

Tot luni începe, la Shenzhen (sud), procesul unui grup de activişti din Hong Kong arestaţi în august în timp ce încercau să fugă cu vaporul din fosta colonie britanică în Taiwan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.