Aproape jumătate (48%) dntre cele 48.000 de persoane care au devenit infirmiere sau moaşe în Regatul Unit anul trecut provin din altă ţară, o dependenţă de forţă de muncă străină care provoacă îngrijorare, relatează AFP.
Marea majoritate (66%) a acestor infirmiere şi moaşe - formate în străinătate - provine din India şi Filipine, potrivit unor date anuale publicate miercuri de către autoritatea de reglementare a profesiei, Nursing and Midwifery Council (NMC).
Aceste date arată o creştere globală a numărului profesioniştilor înregistraţi la muncă în Regatul Unit.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aproxmativ 758.300 de persoane s-au înregistrat până în prezent, însă numărul celor pleacă este, de asemenea, în creştere.
Sistemul britanic de Sănătate (NHS) se confruntă cu cozi uriaşe de aşteptare ale unor pacienţi ale căror îngrijiri au fost amânate de l începutul pandemiei covid-19.
În total, 27.133 de persoane au ieşit din registrul NMC în perioada 2021-2022, cu 13% în plus faţă de anul precedent.
”SEMNE ÎNGRIJORĂTOARE”
Directoarea generală a NMC, Andrea Sutcliffe, îşi exprimă satisfacţia faţă de creşterea globală a numărului de infrmiere şi moaşe, ”o veste bună, având în vedere tote presiunile ultimilor doi ani”.
”Însă o examinare mai precisă a datelor noastre arată semne îngrijorătoare”, avertizează ea, citând numărul plecărilor în creştere şi o forţă de muncă devenită ”mai dependentă de profesionişti formaţi în străinătate”.
”Aceşti profesionişti aduc o contrbuţie binevenită şi vitală sănătăăţii şi stării de bine a naţiunii noastre. Însă nu le putem considera de-a gata”, avertizează ea.
Ea precizează că, în urmă cu doi ani, impactul pandemiei covid-19 asupra deplasărilor internaţionale a cauzat o ”scădere puternică” a numărului infirmierelor şi moaşelor care vin din străinătate, iar acest lucru se poate repeta.
Imigraţia a fost unul dintre principalele subiecte ale campaniei Brexitului în 2016, iar noi reglementări au intrat în vigoare anul trecut, în vederea unei favorizări a venirii în Regatul Unit a unor muncitori înalt calificaţi. Relaxări au fost impuse, cu toate acestea, în domenii-cheie precum cel al sănătăţii.
”Ne întrebăm din nou dacă este viabil să recrutăm jumătate dintre infirmiere în întreaga lume”, îşi exprimă îngrijorarea directoarea Royal College of Nursing, Pat Cullen.
”Personalul din sănătate şi îngrijiri din Regatul Unit poate fi mândru de diversitatea sa, însă acest lucru este necesar să fie făcut într-un mod etic, însoţit de o investiţie sporită n formarea muncitorilor” britanici, subliniază ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.