Preşedintele american Joe Biden avertizează sobru şi solemn cu privire la soarta democraţiei americane, apreciind că ideologia adversarului său republican şi a susţinătorilor acestuia ”ameninţă însăşi existenţa naţiunii noastre”, un atac foarte direct împotriva lui Donald Trump, într-o nouă dimensiune a campaniei electorale în vederea alegerilor prezidenţiale din 2024, relatează AFP.
”Democraţiile nu mor neapărat din cauza forţei armelor. Ele pot muri când oamenii tac, când oamenii nu se mobilizează sau când ei nu condamnă atacurile împotriva democraţiei, când oamenii sunt gata să abandoneze ceea ce este cel mai preţios, din cauza frustrării, dezamăgirii, oboselii, unui sentiment de excludere”, a declarat preşedintele american în acest discurs.
”NOŢIUNE PERICULOASĂ”
Pentru a susţine acest discurs - al patruea, potrivit Casei Albe, consacrat democraţiei -, Joe Biden s-a dus în Arizona, pe terenul fostului senator republican John McCain.
Democratul, în vârstă de 80 de ani, candidat la al doilea mandat, era legat de defunctul erou de război printr-o prietenie care nu ţinea cont de divergenţe de partid şi pe care-l considera un simbol a valorilor ameninţate de către republicanul Donald Trump.
Marele favorit în alegerile primare republicane, fostul preşedinte este acuzat de justiţie de faptul că a jucat un rol în luarea cu asalt a Capitoliului, la Washington, la 6 ianuarie 2021 şi de faptul că a încercat să se amestece în rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020.
Joe Biden şi-a nmit adversarul - un lucru pe care-l face rar - în acest discurs, în mai multe rânduri, pentru a denunţa fragmente de discurs ale acestuia.
”Trump spune că Constituţia i-a dat, citez, dreptul să facă ce vrea el ca preşedinte”, a tunat democratul, denunţând o ”noţiune periculoasă” şi atacând totodată difuzarea unor ”teorii ale complotului” de către adversarul său şi voinţa acestuia de a ”diviza” ţara.
”TRUMPIŞTI”
El a apreciat că predecesorul său ”nu este ghidat de Constituţie, de simţul datoriei sau de respect faţă de compatrioţii săi, ci de răzbunare şi ranchiună”.
Joe Biden a citat acestă frază spusă de către Donald Trump, în martie, la Conferinţa Partidului Republican: ”vă voi răzbuna”.
”Nu există nicio îndoială că Partidul Republican este condus în prezent (...) de către trumpişti”, a declarat Joe Biden în acest discurs, care coincidea cu prima zi a unei anchete în vederea destituirii sale de către congresmeni republicani.
Preşedintele american şi-a exprimat indignarea faţă de ”tăcerea asurzitoare” a republicanilor în urma declaraţiilor ”pline de ură” ale lui Donald Trump faţă de şeful Statului Major Interarme, generalul Mark Milley.
”STARE DE URGENŢĂ CLIMATICĂ”
Miliardarul republican a sugerat că generalul se face vinovat de ”trădare” şi a declarat că o astfel de faptă poate fi pedepsită cu moartea.
”Cu cât oamenii votează mai mulţi, cu atât se angajează întreaga naţiune, cu atât democraţia va fi mai puternică”, a declarat Joe Biden, care nu a reuşit, până în prezent, să suscite entuziasm î=n sondaje, în principal din cauza vârstei sale.
La Tempe, preşedintele american a fost interpelat de către un bărbat care i-a reproşat că nu a declarat o ”stare de urgenţă climatică”.
Someone from the crowd interrupted President Biden as he was speaking in Tempe. I couldn’t make out what he said, something should be a state of emergency, and said “We need your leadership, President Biden.”
— Jen Fifield (@JenAFifield) September 28, 2023
Biden in response: “If you shush up, I’ll meet with you after this.” pic.twitter.com/Nhfd25TI16
Joe Biden i-a promis să se întâlnească cu el după discurs, dacă este de acord, şi a spus că ”democraţia nu este niciodată uşoară, tocmai avem o demonstraţie a acestui lucru”.
El a făcut din apărarea ”sufletului” Americii o axă majoră a duelului său cu Donald Trump în 2016 şi intenţionează să facă campanie pe aceeaşi temă în vederea alegerilor de anul viitor.
Bătălia electorală între cei doi a luat o nouă dmensiune săptămâna aceasta, în care s-au dus, unul după altul, în regiunea Detroit (nord), leagănul industriei americane a automobilului.
Marele sindicat UAW a lansat o grevă fără precedent împotriva a trei mari constructori auto, iar Joe Biden a participat la un pichet de grevă în faţa unei instalaţii a General Motors - o premieră în cazul unui preşedinte american în funcţie.
Donald Trump s-a dus într-o mică uzină, care nu este sindicalizată.
Fiecare dintre ei caută să seducă electoratul popular şi mai ales clasa muncitoare albă, al cărei vot ar putea să fie decisiv în 2024.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.