Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a fost criticat după ce partidul său a sugerat scutirea taxelor de şcolarizare pentru cei care au copii, în încercarea de a opri scăderea natalităţii în arhipelagul japonez.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fumio Kishida a promis la începutul anului măsuri "fără precedent" de luptă împotriva scăderii natalităţii în Japonia, o problemă cronică şi din ce în ce mai acută.

Formaţia politică a lui Fumio Kishida, Partidul Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare), lucrează la diferite propuneri pe această temă, care trebuie prezentate guvernului până la sfârşitul lunii martie, potrivit presei locale. Dar una dintre aceste propuneri, care condiţionează reducerea datoriei studenţeşti de calitatea de părinte, a stârnit un val de critici, informează AFP.

"A cere un copil în schimbul unei reduceri a datoriilor studenţeşti este o măsură proastă pentru a combate rata scăzută a natalităţii”, a declarat, vineri, senatoarea  Noriko Ishigaki, în timpul unei dezbateri în Camera Superioară a Parlamentului japonez în prezenţa prim-ministrului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Fumio Kishida a discutat prea puţin despre conţinutul propunerii, preferând să insiste asupra necesităţii de a "respecta" o dezbatere "liberă şi viguroasă" pe această temă.

Criticii au venit si de pe Twitter: "Este ca şi cum ai spune "Plăteşte cu corpul tău!””, a spus indignat un utilizator al reţelei de socializare, în timp ce altul a considerat că măsurile PLD echivalează cu "tratarea oamenilor ca pe vite".

Masahiko Shibayama, deputatul PLD care conduce comitetul care lucrează la acest dosar, a dat asigurări presei japoneze că această măsură are scopul de a sprijini financiar familiile şi nu de a sancţiona căminele fără copii.

"Discutăm acest lucru ca o extensie a sprijinului pentru creşterea copiilor, mai degrabă decât o politică legată de rata natalităţii", a spus el pentru TV Asahi. În ianuarie, Fumio Kishida a declarat că Japonia este "la un pas de a fi în imposibilitatea de a continua să funcţioneze ca societate” din cauza scăderii natalităţii din ţară.

Aproape 30% din cei 125 de milioane de locuitori ai Japoniei au 65 de ani şi mai mult, un record mondial după Monaco. Iar numărul naşterilor din ţară a scăzut în 2022 sub pragul de 800.000, un nou minim de când au început aceste statistici în 1899 şi aproape jumătate mai puţin decât în ​​urmă cu 40 de ani, potrivit cifrelor guvernamentale publicate la sfârşitul lunii FEBRUARIE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.