Premierul japonez Shinzo Abe a declarat marţi stare de urgenţă pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu coronavirus în centrele populate şi a prezentat un pachet de stimulare pe care l-a descris ca unul dintre cele mai mari din lume pentru atenuarea impactului economic, transmite CNBC.
Abe a anunţat stare de urgenţă în Tokyo şi alte şase prefecturi, care reunesc aproximativ 44% din populaţia Japoniei, pentru o perioadă de aproximativ o lună.
”Am decis să declarăm stare de urgenţă, considerând că o răspândire rapidă a coronavirusului la nivel naţional ar avea un impact enorm asupra vieţilor oamenilor şi economiei”, a afirmat premierul în parlament.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Guvernul urmează să finalizeze programul de stimulare în valoare de 108.000 de miliarde de yeni (990 miliarde dolari), echivalent cu 20% din producţia economică a Japoniei, pentru a atenua impactul epidemiei asupra celei de-a treia mari economii a lumii.
Suma este mai mare decât programul de stimulare al preşedintelui american Donald Trump, echivalent cu 11% din producţia economiai SUA, şi programul Germaniei, care reprezintă 5% din producţie.
Abe a spus că cheltuielile directe ale statului se vor ridica la 39.000 de miliarde de yeni, respectiv 7% din PIB, de peste două ori mai ridicate comparativ cu cheltuielile făcute de Japonia după prăbuşirea băncii americane Lehman Brothers, în 2008.
În Japonia, creşterea numărului de cazuri de coronavirus a fost mai lentă faţă de alte ţări, dar s-a accelerat în ultimele zile. În Tokyo, numărul cazurilor de infecţii a crescut în ultima săptămână de peste două ori, la circa 1.200, dintre care peste 80 au fost confirmate marţi, fiind cel mai ridicat din ţară. La nivel naţional, numărul cazurilor a urcat la peste 4.000, iar cel al deceselor la 93, potrivit datelor de luni.
Abe a subliniat că starea de urgenţă nu va bloca oficial ţara, aşa cum s-a întâmplat în multe alte ţări.
Starea de urgenţă permite autorităţilor să ceară oamenilor să stea acasă şi companiilor să îşi înceteze activitatea. În majoritatea cazurilor nu există şi penalităţi pentru ignorarea recomandărilor, dar acestea se bazează pe presiunile dintre oameni şi pe respectarea autorităţilor.
Guvernatorul din Tokyo, Yuriko Koike, a spus că oraşul discută cu guvernul tipurile de servicii care vor fi închise sau care îşi vor reduce programul de lucru, dar a reiterat că nu vor fi restricţii pentru cumpărarea de alimente şi medicamente.
Guvernul nu va cere companiilor feroviare să reducă traficul, a spus premierul.
Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Pescuitului, Taku Eto, a cerut cumpărătorilor să îşi păstreze calmul şi să cumpere doar ce au nevoie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.