Sute de neofascişti, activişti de extremă dreapta şi localnici au protestat marţi seara la Roma faţă de mutarea temporară a 70 de romi, printre care şi 33 de copii şi 22 de femei, într-un centru de recepţie din cartierul Torre Maura, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Manifestanţii au dat foc la maşini şi la coşuri de gunoi, au distrus alimentele care erau destinate romilor şi i-au oprit pe aceştia să intre în adăpost.

Printre protestatari s-au numărat şi membri ai partidelor neofasciste Casa Pound şi Forza Nuova. Procurorii de la Roma au deschis o investigaţia privind protestele.

Protestele au început marţi după-amiaza după ce municipalitatea a anunţat că un autobuz va transfera 70 de romi într-o centru de recepţie din Torre Maura, o suburbie la est de capitală. În câteva ore, în jur de 300 de protestatari s-au adunat în faţa intrării adăpostului şi au dat foc la maşini şi coşuri de gunoi.

Forza Nuova a publicat un comunicat în care anunţa: „Suntem pregătiţi să ridicăm steaguri negre şi steagul italian împotriva invaziei şi a înlocuirii etnice”.

Protestatarii au atacat ulterior o dubă care avea sandvişuri şi sticle cu apă pentru romi şi au distrus alimentele. Într-un videoclip publicat de La Repubblica, protestatarii pot fi văzuţi cum calcă pe alimente iar cineva strigă: „Trebuie să moară de foame”.

Miercuri, municipalitatea, condusă de membri ai partidului populist Mişcarea 5 Stele (M5S), a cedat în faţa protestatarilor şi a informat presa că a decis transferarea romilor în alt cartier.

„Am pierdut cu toţii”, a declarat Roberto Romanella, un reprezentant al municipalităţii în Torre Maura.

Giuseppe Di Silvestre, liderul Casa Pound, a declarat: „Pentru noi, decizia municipalităţii este o mare victorie. Dacă nu se ţin de cuvânt, ne vom întoarce pe străzi alături de cetăţeni”.

În iunie 2018, ministrul de interne Matteo Salvini a promis că va trece „de la vorbe la fapte” şi va expulza mii de romi din Italia.

Salvini a cerut un nou recensământ al romilor şi ca toţi romii care nu sunt italieni să fie expulzaţi din ţară. În iulie 2018, poliţia din Roma a evacuat 400 de persoane, printre care şi zeci de copii, dintr-o tabără de romi în ciuda unei decizii a unui tribunal UE de a opri demolarea.

În februarie 2019, serviciile secrete italiene au avertizat parlamentul că atacurile asupra migranţilor şi minorităţilor ar putea creşte înainte de alegerile europarlamentare din mai.

Numărul atacurilor rasiste a crescut semnificativ în Italia, triplându-se între 2017 şi 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.