Armata israeliană îşi continua joi raidul în principalul spital din Fâşia Gaza, o instalaţie militară strategică a Hamasului, potrivit Tsahalului, înţesat de mii de civili palestinieni, provocând îngrijorări puternice şi critici aprige, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Imensul complex al Spitalului al-Shifa - care se află de mai multe zile în centrul confruntărilor armate - este prezentat de către isarel drept un centru strategic şi militar al Hamas, lucru dezminţit de către mişcarea islamistă, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007.

Miercuri seara, generalul Yaron Finkelman a anunţat pe Telegram că armata îşi continua operaţiunea ”ţintită” în spital, lansată miercuri, în timp ce lupte fac ravagii de mai multe zile în acest sector din vestul oraşului Gaza, capitala enclavei.

Armata israeliană a confirmat AFP joi că ”militari” israelieni sunt în continuare desfăşuraţi în acest spital în care se află, potrivit ONU, aproximativ 2.300 de persoane - pacienţi, îngrijitori, deplasaţi.

”Buldozere israeliene au distrus în parte intrarea din sud” a complexului, ”în apropiere de maternitate”, avariată deja de tiruri de obuz de tanc în ultimele zile, a anunţat în noaptea de miercuri spre joi Ministerul Sănătăţii al Hamas.

Israelul s-a angajat să ”aneantizeze” Hamasul după atacul sângeros al mişcării palestiniene pe teritoriul israelian, la 7 octombrie.

Mişcarea islamistă, care se află la putere în enclavă, este clasificată drept o organizaţie teroristă de către Iarael şi aliaţii săi, Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Armata israeliană a anunţat că a găsit ”muniţie, armament şi echipamente militare” ale Hamas în acest spital şi a publicat imagini cu ceea ce afirmă că este armament, grenade şi alte echipamente.

AFP scrie că nu a fost în măsură să verifice în mod independent aceste afirmaţii.

ONU ÎNDEAMNĂ LA ”PAUZE”

Armata israeliană ”nu a găsit nici armament şi nici echipament” militar la al-Shifa, dă asigurări Ministwerul Sănătăţii Hamas, care dă asigurări că ”nu autorizează” prezenţa armamentului în instituţiile sale.

Guvernul Hamas a anunţat, la rândul său, zeci de morţi în nopatea de miercuri spre joi, în atacuri aeriene israeliene.

El a anunţat că ”nouă civili au fost ucişi într-un atac asupra unei staţii de alimentare cu carburant în tabăra Nuseirat, în centrul Fâşiei Gaza, în care s-au refugiat zeci de deplasaţi”.

Războiul dintre Israel şi Hamas a fost declanşat de atacul mişcării islamiste de la 7 octombrie, frăă precedent de la înfiinţarea Israelului.

De partea israeliană, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise, în principal civili, masacraţi în acea zi, potrivit autorităţilor israeliene.

Ca represalii, Israelul bombardează intensiv şi neîncetat Fâşia Gaza, supusă unui ”asediu complet”.

Bombardamentele israeliene s-au soldat cu 11.500 de morţi, majoritatea civili, inclusiv 4.710 copii, potrivit Guvernului Hamas.

Consiliul de Securitate al ONU a ieşit pentru prima oară din tăcere şi a îndemnat la ”pauze şi culoare umanitare” în Fâşia Gaza.

Acest text a fost adoptat cu 12 voturi şi trei abţineri - ale Statelor Unite, regatului Unit şi Rusiei.

Zeci de militari israelieni, unii cu faţa acoperită de cagule, au pătruns miercuri dimineaţa în Spitalul al-Shifa, potrivit unui jurnalist care colaborează cu AFP la faţa locului.

”Toţi bărbaţii de peste 16 ani, ridicaţi -vă mâinile sus şi ieşiţi din clădiri către curtea interioară pentru a vă preda”, au urlat militarii israelieni.

Ei au percheziţionat apoi corporal femeile şi copiii, care plângeau, potrivit acestui jurnalist aflat la faţa locului.

CONDAMNĂRI

Acest prim raid în acest spital a provocat un val de condamnări internaţionale şi de apeluri urgente la protecţia civililor palestinieni.

Preşedintele american Joe Biden, un susţinător-cheie al Israelului în războiul împotriva Hamas, şi-a îndemnat aliatul în noaptea de miercuri spre joi să fie ”extrem de prudent” în desfăşurarea operaţiunii din spital.

În Israel, presiunea creşte asupra Guvernului premierului Benjamin Netanyahu în problema ostaticilor.

Marţi, rude ale ostaticilor au început la Tel Aviv un marş - de cinci zile - către Ierusalim prin care cer un acord în vederea eliberării acestora.

Israelul a înregistrat în octombrie aproximativ 240 de persoane, răpite la 7 octombrie, inclusiv cetăţeni străini.

O ostatică a născut în captivitate, în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri soţia lui Benjamin Netanyahu.

În contextul unor negocieri prin intermediul Qatarului în vederea eliberării unor ostatici, Joe Biden s-a declarat ”relativ optimist”.

Pe frontul politic, liderul opoziţiei Yair Lapid l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să demisioneze fără să aştepte sfârşitul operaţiunii militare împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

”Nu ne putem permite să purtăm o campanie (militară) îndelungată cu un premier în care populaţia nu mai are nicio încredere”, a declarat el la postul N12.

EVACUĂRI

Yair Lapid a cerut ca Benjamin Netanyahu  să fie înlocuit cu alt membru al Partidului Likud, care a respins imediat drept ”ruşinoasă” o astfel de propunere ”în timp de război”.

Potrivit Agenţiei umanitare a ONU (OCHA), 1,65 dintre cele 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza au fost deplasaţi de război, mulţi fugând din nordul enclavei, devastat de confruntări armate, în sud.

În această enclavă, supusă de la 9 octombrie de către Israel unui asediu aproape total, populaţia este privată de livrări de apă, electricitate, hrană şi medicamente, iar ajutorul internaţional intră ”cu pipeta”, cu camioane, din Egipt.

În pofda unei prime livrări a peste 23.000 de litri de carburant, miercuri, prin terminalul Rafah, situat în sudul teritoriului palestinian, ONU a avertizat că operaţiunile sale de ajutor în Fâşia Gaza se află ”în pragul colapsului”, iar directorul ONU  Afacerilor Umanitare ale a cerut miercuri să înceteze ”carnagiul din (Fâşia) Gaza”.

Din cauza lipsei de carburant, operatorul palestinian de telecomunicaţii Paltel a anunţat miercuri ”o suspendare a tuturor serviciilor de telecomunicaţii în câteva ore” care ar putea ”ameninţa şi mai mult viaa populaţiei din (Fâşia) Gaza”, a avertizat joi organizaţia nonguvernamentală Human Rights Watch (HRW).

Miercuri, aproape 650 de persoane - străini, binaţionali şi răniţi palestinieni - au fost evacuate către Egipt, prin punctul de trecerea frontierei de la Rafah, a anunţat autoritatea palestiniană însărcinată cu operaţiuni în terminalul de la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.