Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat miercuri că Mahmoud Abbas este hotărât să reformeze Autoritatea Palestiniană pentru a putea reunifica Gaza, devastată de război, şi Cisiordania ocupată, conform AFP.
"Nu vreau să vorbesc în numele preşedintelui Abbas, dar cred că ceea ce am reţinut de la acea întâlnire este că el este hotărât să facă acest lucru şi că este foarte pregătit să meargă mai departe", a declarat Blinken ca răspuns la o întrebare a AFP despre angajamentul lui Abbas de a reforma Autoritatea Palestiniană.
Antony Blinken a făcut această declaraţie la Manama, capitala Bahrainului, în cadrul unui turneu regional în care a vizitat Israel şi Cisiordania. El s-a întâlnit cu Abbas la Ramallah, în teritoriul palestinian ocupat de Israel.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În timpul acestei întâlniri, "am discutat, de asemenea, despre importanţa reformării Autorităţii Palestiniene, a politicilor şi a guvernării sale, astfel încât aceasta să-şi poată asuma în mod eficient responsabilitatea pentru Gaza şi pentru ca Gaza şi Cisiordania să poată fi reunite sub conducerea palestiniană", a declarat el.
În 2007, Autoritatea Palestiniană a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza în favoarea Hamas şi a exercitat o putere limitată doar în Cisiordania.
Blinken a reafirmat sprijinul Washingtonului pentru crearea unui stat palestinian. În ultimele zile, miniştrii de extremă-dreapta din guvernul lui Benjamin Netanyahu au făcut apel la recolonizarea teritoriilor palestiniene.
Pe frontul militar din Gaza, armata israeliană şi-a continuat bombardamentele şi a raportat operaţiuni în zonele Maghazi (centru) şi Khan Yunis (sud), cu "peste 150 de ţinte lovite" şi 15 tuneluri descoperite. Potrivit unui jurnalist AFP, Khan Yunis şi Rafah (sud) au fost supuse unor bombardamente intense.
În prima parte a serii, Semiluna Roşie palestiniană a anunţat moartea a şase persoane, dintre care patru dintre salvatorii săi, într-un atac asupra unei ambulanţe în centrul Fâşiei Gaza, pe care l-a atribuit armatei israeliene.
După întâlnirea cu Blinken, Abbas a călătorit în Iordania, unde a discutat despre "presiuni pentru o încetare imediată a focului" în Gaza în timpul discuţiilor cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi în oraşul port Aqaba de la Marea Roşie.
Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre israeliene.
Ca represalii, Israelul a promis să elimine mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Gaza, considerată drept grup terorist de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană. Operaţiunile sale militare în Fâşia Gaza au făcut cel puţin 23.357 de victime, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii al Hamas.
În ciuda numeroaselor eforturi diplomatice, nimic nu pare să pună capăt războiului dintre Israel şi Hamas, aflat acum în a patra lună.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american a început un turneu în Orientul Mijlociu, menit în special să încerce să împiedice extinderea conflictului în regiune, unde Hamas are mai mulţi aliaţi, cu grupuri armate susţinute de Iran în Liban, Siria, Irak şi Yemen.
La frontiera de nord a Israelului, schimburile de focuri cu Hezbollahul libanez au fost zilnice de la începutul războiului. Şi au crescut în intensitate de la atacul din 2 ianuarie atribuit Israelului, care l-a ucis pe numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri, la Beirut.
"După ce vom lupta în Gaza, vom şti cum să o facem în Liban dacă va fi nevoie", a avertizat miercuri şeful Statului Major al armatei, Herzi Halevi, adresându-se trupelor sale din Fâşia Gaza.
Forţele britanice şi americane au doborât 18 drone şi trei rachete lansate de rebelii huthi în Marea Roşie în noaptea de marţi spre miercuri, potrivit armatei americane, într-un atac "complex" revendicat de rebelii yemeniţi.
Blinken a acuzat miercuri Iranul că a "susţinut" şi "încurajat" atacurile din Marea Roşie, la fel ca şi secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps. Acţiunile huthi, care ameninţă comerţul mondial, "vor avea consecinţe", a avertizat Blinken.
Deşi ţara sa este principalul aliat al Israelului, şeful diplomaţiei americane l-a îndemnat marţi pe Netanyahu să-i cruţe pe civilii palestinieni din Fâşia Gaza, afirmând că aceştia, în special copiii, plătesc un preţ "mult prea mare".
Organizaţiile internaţionale avertizează asupra dezastrului sanitar din Gaza, unde 85% din populaţie a fost strămutată, iar ajutorul umanitar ajunge foarte greu.
Distribuirea ajutoarelor se confruntă cu obstacole "aproape insurmontabile", a declarat miercuri şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"Din cauza lipsei de apă, facem duş doar o dată pe lună, suferim din punct de vedere psihologic, iar bolile s-au răspândit peste tot", a declarat pentru AFP Ibrahim Saadat, un palestinian strămutat din cauza războiului.
"Ne-am pierdut toţi copiii (...), copiii îşi pot pierde ani din viaţă trăind aici. Unii mergeau la şcoală (...) totul a fost în zadar, totul este pierdut", a declarat Hadeel Shehata, un locuitor din Gaza, în vârstă de 23 de ani, strămutat în sudul teritoriului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.