Zeci de mii de israelieni au protestat sâmbătă în oraşe din întreaga ţară înainte de o decizie cheie a Curţii Supreme cu privire la legislaţia adoptată de coaliţia guvernamentală, care lipseşte instanţa de unele dintre puterile sale de control al puterii, relatează Reuters şi AFP.
"Demonstrez pentru democraţia din Israel", a declarat la Tel Aviv o protestatară. "Vreau să mă asigur că Israelul va rămâne o democraţie, şi nu o dictatură", a explicat ea.
La începutul acestui an, coaliţia de extremă-dreapta a premierului israelian Benjamin Netanyahu a prezentat planurile pentru un pachet legislativ prin care Curţii Supreme ar fi urmat să i se ia o mare parte din puterile sale, dar, din cauza presiunii publice copleşitoare, a adoptat doar o parte a planului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Susţinătorii spun că planurile de revizuire a sistemului judiciar ar restabili echilibrul între ramurile autorităţii, dar criticii spun că elimină controale vitale asupra puterilor guvernamentale.
Cea mai recentă legislaţie adoptată, un amendament la una dintre legile de bază ale Israelului, elimină puterea instanţei supreme de a anula decizii sau numiri guvernamentale pe motiv că sunt "nerezonabile". Partidele de dreapta şi religioase evreieşti consideră că această prerogativă politizează instanţa.
Potrivit guvernului, unul dintre obiectivele reformei este de a reechilibra puterile prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme în favoarea Parlamentului.
Planurile de revizuire a legislaţiei au declanşat proteste săptămânale la nivel naţional, dar ultimele demonstraţii au avut o semnificaţie specială, deoarece au loc înainte ca, pentru prima dată în istoria Israelului, Curtea Supremă să îşi convoace întreaga sa instanţă de 15 judecători, pe 12 septembrie, pentru a audia un apel împotriva modificării legislative.
Anunţul planurilor de schimbare a legilor, la începutul lunii ianuarie, a dat naştere uneia dintre cele mai mari mişcări de protest pe care le-a cunoscut ţara de la crearea sa în 1948. Cei care se opun reformei au demonstrat în fiecare sâmbătă seara, în principal la Tel Aviv, dar şi în numeroase alte oraşe din ţară.
"Marţi, Curtea Supremă va discuta dacă legea aprobată de guvern este legală sau nu", a declarat sâmbătă pentru AFP Yuval Inbar, un protestatar în vârstă de 21 de ani. "Am venit aici pentru că ne este teamă că guvernul nu va respecta Curtea Supremă", a spus el.
Benjamin "Netanyahu a fost luat ostatic de coloniştii mesianici care încearcă să facă o revoluţie", spune un alt protestatar, Josh Drill, referindu-se la premierul israelian, care conduce unul dintre cele mai de dreapta guverne din istoria Israelului. "Ei încearcă (...) să transforme sistemul de guvernare într-o autocraţie", acuză protestatarul.
Câteva mii de israelieni au manifestat totuşi, joi seară, la Ierusalim, în sprijinul proiectului de reformă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.