Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost operat "cu succes" duminică de hernie, o operaţie care a avut loc în plin război între armata sa şi Hamas în Gaza, teritoriu devastat de noi lovituri israeliene, dintre care una, potrivit ONU, a vizat un spital, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Netanyahu, în vârstă de 74 de ani, este "în formă şi începe să se recupereze", a precizat în cursul serii biroul său.

În aceeaşi seară, mii de israelieni au manifestat din nou la Ierusalim pentru a cere demisia sa şi eliberarea ostaticilor israelieni reţinuţi în Gaza, în condiţiile în care negocierile vizând găsirea unui acord care să permită astfel de eliberări par să fi ajuns în impas.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

La aproape şase luni de la începutul războiului declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent asupra Israelului de către mişcarea islamistă palestiniană Hamas, ofensiva israeliană nu a încetat în Fâşia Gaza asediată, cu un bilanţ dur de 32.782 de morţi, potrivit Hamas, o catastrofă umanitară şi distrugeri imense.

- Lovitură asupra unui spital, potrivit OMS –

Între timp, armata israeliană îşi continuă bombardamentele necruţătoare asupra Fâşiei Gaza, unde cel puţin 77 de palestinieni au fost ucişi în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas, care a preluat puterea în teritoriul palestinian în 2007.

Potrivit directorului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), o agenţie a ONU, "o tabără din incinta spitalului al-Aqsa a fost ţinta unui atac aerian israelian", provocând moartea a patru persoane.

O echipă a OMS se afla în misiune în acest spital din Deir el-Balah (centru) în momentul loviturii, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus pe X.

Armata israeliană a transmis că a efectuat o "lovitură precisă împotriva unui centru de comandă operaţional al Jihadului Islamic şi a teroriştilor poziţionaţi în curtea spitalului Al-Aqsa", pe X.

Şeful OMS a mai spus că 21 de pacienţi au murit în spitalul al-Chifa, cel mai mare complex spitalicesc din Gaza înainte de război, unde, potrivit acestuia, există acum doar o sticlă de apă la fiecare 15 persoane.

Soldaţii operează în jurul spitalelor din Fâşia Gaza unde, potrivit armatei, se ascund luptători palestinieni, inclusiv cei ai Hamas, considerat grup terorist de Israel, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Armata afirmă că a ucis aproximativ 200 de "terorişti" în complexul spitalicesc al-Shifa din nordul oraşului Gaza de la începutul operaţiunii sale în zonă, la 18 martie.

La 7 octombrie, comandouri Hamas infiltrate din Gaza au comis un atac în sudul Israelului care s-a soldat cu moartea a cel puţin 1.160 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale. Potrivit Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost, de asemenea, răpite, iar 130 dintre acestea sunt încă ostatici în Gaza. Dintre ostatici, 34 ar fi murit.

Ca ripostă, armata israeliană a declanşat o campanie intensă de bombardamente aeriene asupra Fâşiei Gaza, urmată de o ofensivă terestră care le-a permis soldaţilor săi să avanseze de la nord la sudul micii fâşii de pământ, până la porţile oraşului Rafah.

- Netanyahu "trebuie să plece" –

Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni sunt strânşi în acest oraş, care se află în apropierea frontierei egiptene închise, majoritatea fiind persoane strămutate care se tem de o ofensivă terestră israeliană dorită de Netanyahu, care descrie Rafah ca fiind ultimul mare bastion al Hamas.

Sporind presiunea pentru încheierea unui acord de armistiţiu care să permită eliberarea ostaticilor, o mulţime de manifestanţi antiguvernamentali - ale căror organizaţii au avertizat că vor ieşi în stradă în fiecare seară în următoarele zile - s-a adunat în faţa Parlamentului de la Ierusalim, unde au izbucnit ciocniri cu poliţia, notează AFP.

Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a respinge manifestanţii care strigau "Alegeri!", Netanyahu "trebuie să plece" şi "Aduceţi-i înapoi (pe ostatici) acum!".

"Oamenii sunt furioşi şi obosiţi (...) Ei dau vina pe Bibi (Netanyahu) şi pe guvern, care spun că nu sunt responsabili de nimic", a declarat Dana Rabfogel Shor, în vârstă de 44 de ani, din Tel Aviv.

Totuşi, un acord de armistiţiu este încă departe, în pofida apelurilor organizaţiilor internaţionale care avertizează asupra riscului de foamete pentru majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza asediată de Israel.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.